Alimente cu care poți să înlocuiești mezelurile. Sunt gustoase și bogate în proteine

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă.

Scris de: Oana Matei

20 Apr. 2023

Alimente cu care poți să înlocuiești mezelurile. Sunt gustoase și bogate în proteine

Șuncă, cârnați, salam….alimente care nu ar trebui să facă parte din alimentația noastră zilnică, iar pentru copii sunt total interzise. Motivul este pe cât se poate de serios: mezelurile conțin aditivi alimentari, cum ar fi nitriții și nitrații, care sunt utilizați pentru conservarea, culoarea și aroma produselor. Acești aditivi pot forma compuși chimici potențial dăunători, cum ar fi nitrozaminele, care au fost asociate cu riscul crescut de cancer. Nitriții sunt problema principală din compoziția mezelurilor, dar există și altele. Majoritatea mezelurilor conțin o cantitate mare de sare.

Ce conțin de fapt mezelurile

În ceea ce privește conținutul de grăsimi, acesta variază foarte mult între produse. În plus, grăsimile găsite în aceste produse sunt în mare parte saturate care sunt considerate dăunătoare sănătății. Multe dintre mezeluri conțin grăsimi trans care sunt și mai nocive pentru sănătate. De asemenea, mezelurile sunt supuse unui proces intens de prelucrare, care poate implica adăugarea de ingrediente artificiale, conservarea cu săruri și nitriți, precum și tratamentul termic prin afumare artificială, coacere sau fierbere. Aceste procese pot reduce conținutul de nutrienți din carne și pot adăuga substanțe potențial dăunătoare.

Alternative sănătoase pentru a înlocui carnea procesată

Există mai multe opțiuni sănătoase și gustoase pentru a înlocui mezelurile în dieta zilnică. Iată câteva idei:

  1. Carne proaspătă: În loc de mezeluri procesate, puteți opta pentru carne proaspătă, cum ar fi piept de pui sau curcan, carne de vită slabă sau carne de porc slabă. Aceasta vă permite să controlați calitatea și compoziția nutrițională a cărnii pe care o consumați.
  2. Pește: Peștele este o sursă excelentă de proteine sănătoase, acizi grași omega-3 și alte nutrienți benefici pentru sănătate. Puteți opta pentru pește proaspăt sau congelat, cum ar fi somon, ton, cod sau sardine, și să le gătiți în diverse moduri, cum ar fi la grătar, la cuptor sau la abur.
  3. Legume și leguminoase: Legumele și leguminoasele sunt alternative sănătoase și pline de nutrienți la mezeluri. Puteți crea sandvișuri delicioase cu hummus și legume proaspete, sau puteți adăuga fasole, linte sau năut în salate, ciorbe sau preparate la cuptor.
  4. Ouă: Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate și pot fi preparate în diverse moduri, cum ar fi ochiuri sau omlete, pentru a înlocui mezelurile în micul dejun sau gustări.
  5. Produse vegetariene sau vegane: Există o gamă largă de produse vegetariene sau vegane disponibile pe piață, cum ar fi burgerii de legume, cârnații vegetali, etc. care pot fi alternative gustoase la mezelurile tradiționale.
  6. Nuci și semințe: Nucile și semințele sunt surse bogate de proteine, grăsimi sănătoase și alte nutrienți esențiali. Puteți crea mixuri de nuci și semințe pentru gustări sănătoase între mese sau le puteți adăuga în salate sau alte preparate pentru a adăuga textură și valoare nutritivă.

Vezi și Cu ce poți înlocui zahărul în prăjituri. 7 variante sănătoase pe care le poți folosi pentru a prepara deserturile tale preferate

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *