Cuptorul cu microunde reprezintă cea mai ușoară metodă prin care poate fi încălzită mâncarea. În doar câteva minute este caldă și te poți așeza la masă să o savurezi. Există însă și alimente care nu ar trebui încălzite la cuptorul cu microunde, iar un specialist a și explicat de ce nu este bine să faci asta.
Nutriționistul Kim Linsday a făcut o listă cu alimentele care nu au ce căuta în cuptorul cu microunde. Odată puse acolo ele pot deveni cancerigene și otrăvitoare, iar consumul lor ar putea fi fatal. Printre acestea sunt ouăle, cartofii și spanacul. Spanacul conține nitrați, iar când aceștia sunt încălziți și interacționează cu bacteriile prezente în gură, pot deveni nitriți cu potențial cancerigen. Reîncălzirea ouălor poate duce la dezvoltarea bacteriilor de salmonella, care pot provoca otrăviri severe, conform specialistului.
De asemenea, nu este bine să pui în cuptorul cu microunde nici salata, de niciun fel. Nici alimentele închise ermetic sau cele cu coajă rigidă nu pot fi încălzite așa. Înainte de toate asigură-te că aburul poate să scape în mod corespunzător din alimente, pentru a evita riscul de explozii. Nici pâinea, ardeiul iute, sosurile de paste, verdeața uscată sau apa nu ar fi bine să fie reîncălzite în cuptorul cu microunde, scrie playtech.ro.
Ține cont și scoate neapărat produsele din ambalaj înainte de a le pune în cuptorul cu microunde pentru a le încălzi sau reîncălzi.
„Unul dintre cele mai comune materiale pe care oamenii încă le pun la microunde? Materialul în care vin ambalanți tăițeii. Deși există o etichetă care spune că nu ar trebui să fie gătiți la microunde, mulți oameni aleg să-l ignore ca o modalitate de a economisi timp și le pun cu totul în cuptorul cu microunde pentru 3 minute.
Aceste ambalaje își pot pierde integritatea structurală atunci când sunt reîncălzite, drept pentru care alimentele sau băuturile încălzite se pot scurge, iar tu te vei arde la mână”, susține Katherine Coyotl de la retailerul Designer Appliances.
Este important ca persoanele cu diferite alergii să verifice tot timpul alimentele care sunt reîncălzite la microunde. Acolo poate avea loc contaminarea alimentelor deoarece particulele din acestea pot rămâne în interior și pot afecta alte alimente gătite în viitor.