Alimentele care expiră după ce au stat o zi în frigider. Nu mai sunt bune, e cazul să le arunci

Atenție la aceste alimente

Scris de: Oana Matei

05 Nov. 2023

Alimentele care expiră după ce au stat o zi în frigider. Nu mai sunt bune, e cazul să le arunci

Nutriționiștii spun că aproximativ 30% dintre toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de mâncare alterată. Deși învățăm să gestionăm eficient alimentele din frigider, pentru a preveni risipa și a ne asigura că mâncăm sănătos, uneori se întâmplă ca alimentele să expire chiar dacă au fost păstrate corect.

Alimente care expiră rapid în frigider

De câte ori am profitat de un moment liber acasă pentru a pregăti mâncarea în avans? Credem că, odată gătită, o putem păstra și conserva cu ușurință în frigider, întrucât avem concepția greșită că alimentele se vor păstra perfect câteva zile în acel spațiu rece. Însă, puțini oameni știu că temperatura scăzută nu protejează întotdeauna împotriva riscurilor de agenți patogeni, cu atât mai puțin atunci când vine vorba de alimente proaspăt gătite și calde.

Ce este Bacillus cereus?

Un risc deosebit îl prezintă orezul. Orice mâncare care conține orez ar trebui gătită la minimum 75 °C, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire. Motivul este dat de Bacillus cereus, o bacterie responsabilă pentru intoxicații alimentare.

Sporii de Bacillus cereus, care se găsesc în orezul crud, supraviețuiesc la gătit și se înmulțesc, când orezul este menținut la temperaturi sub 65 °C. Acest bacil supraviețuiește inclusiv la temperaturi scăzute, intervalul de proliferare fiind la temperaturi între 4 °C și 55 °C. Din acest motiv, ca precauție când gătești orez, iată ce să faci:

  • După gătirea orezului, răcește-l rapid la o temperatură sub 4°C, pentru a încetini creșterea bacteriilor.
  • Păstrează alimentele la temperaturi scăzute în frigider pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Dacă este posibil, utilizează un recipient ermetic.

Vezi și Cum îți dai seama dacă mezelurile feliate din frigider s-au stricat. După câte zile trebuie să le arunci

  • Consumă orezul în decurs de 24 de ore după gătire, pentru a minimiza riscul de producție a toxinelor. Dacă vrei să-l păstrezi mai mult timp, congelează-l.
  • Atunci când reîncălzești orezul, asigură-te că o faci la o temperatură de cel puțin 74°C, pentru a distruge bacteriile prezente.
  • Nu lăsa alimentele să stea la temperatura camerei sau într-un mediu cald mult timp, deoarece acest lucru poate favoriza creșterea bacteriilor.

Vezi și Alimente care nu se țin în frigider. Se strică mai repede dacă sunt depozitate la rece

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *