Nutriționiștii spun că aproximativ 30% dintre toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de mâncare alterată. Deși învățăm să gestionăm eficient alimentele din frigider, pentru a preveni risipa și a ne asigura că mâncăm sănătos, uneori se întâmplă ca alimentele să expire chiar dacă au fost păstrate corect.
De câte ori am profitat de un moment liber acasă pentru a pregăti mâncarea în avans? Credem că, odată gătită, o putem păstra și conserva cu ușurință în frigider, întrucât avem concepția greșită că alimentele se vor păstra perfect câteva zile în acel spațiu rece. Însă, puțini oameni știu că temperatura scăzută nu protejează întotdeauna împotriva riscurilor de agenți patogeni, cu atât mai puțin atunci când vine vorba de alimente proaspăt gătite și calde.
Un risc deosebit îl prezintă orezul. Orice mâncare care conține orez ar trebui gătită la minimum 75 °C, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire. Motivul este dat de Bacillus cereus, o bacterie responsabilă pentru intoxicații alimentare.
Sporii de Bacillus cereus, care se găsesc în orezul crud, supraviețuiesc la gătit și se înmulțesc, când orezul este menținut la temperaturi sub 65 °C. Acest bacil supraviețuiește inclusiv la temperaturi scăzute, intervalul de proliferare fiind la temperaturi între 4 °C și 55 °C. Din acest motiv, ca precauție când gătești orez, iată ce să faci:
Vezi și Alimente care nu se țin în frigider. Se strică mai repede dacă sunt depozitate la rece