Dieta și sănătatea mintală sunt indisolubil legate, iar legătura dintre ele merge în ambele sensuri: lipsa unor alegeri dietetice bune duce la o creștere a problemelor de sănătate mintală, iar problemele de sănătate mintală duc la rândul lor, la obiceiurile alimentare proaste.
Un medic cu dublă specializare în psihiatrie și nutriție a explicat care sunt alimentele care îmbunătăţesc memoria, sau care stimulează creierul și îl ajuta să funcționeze cu o eficiență maximă.
Pe lângă faptul că adaugă aromă, condimentele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Cu alte cuvinte, ajută creierul să lupte împotriva radicalilor liberi dăunători și, prin urmare, previn stresul oxidativ, care poate deteriora țesuturile. Unul dintre condimentele recomandate este turmericul – remarcabil atunci când vine vorba de reducerea anxietății. Dar și șofranul are efecte asemănătoare.
Alimentele fermentate sunt produse prin combinarea laptelui, legumelor sau a altor ingrediente crude cu microorganisme precum drojdia și bacteriile. Exemplele includ iaurtul simplu cu culturi active, varză murată, kimchi și kombucha. Toate acestea sunt surse de bacterii vii care pot îmbunătăți funcția intestinală sănătoasă și pot reduce anxietatea. În creier, alimentele fermentate pot oferi mai multe avantaje. Acestea ar putea proteja creierul, îmbunătățind memoria și încetinind declinul cognitiv.
Ciocolata neagră este o sursă excelentă de fier, care ajută la alcătuirea învelișului care protejează neuronii și ajută la controlul sintezei substanțelor chimice și a căilor chimice implicate în starea de spirit. Persoanele care mănâncă în mod regulat ciocolată neagră au un risc redus cu 70% de simptome de depresie.
Avocado are cantități relativ mari de magneziu, care este important pentru funcționarea corectă a creierului. Nenumărate studii au sugerat că depresia este legată de deficitul de magneziu, potrivit cnbc.com.
Nucile au grăsimi și uleiuri sănătoase de care creierul nostru are nevoie pentru a funcționa bine, împreună cu vitamine și minerale esențiale – de exemplu, seleniul din nucile braziliene. Efectele antiinflamatorii și antioxidante ale acizilor grași omega-3 din nuci sunt foarte promițătoare în îmbunătățirea gândirii și a memoriei.
Legumele cu frunze verzi conțin vitamina E, carotenoide și flavonoide, care sunt nutrienţi care protejează împotriva demenței și a declinului cognitiv. Un alt beneficiu este că sunt o sursă incredibilă de acid folic, o formă naturală de vitamina B9 care este importantă în formarea globulelor roșii. Deficiența de folat poate sta la baza unor afecțiuni neurologice. Îmbunătățirea nivelului de folat are efecte benefice asupra stării noastre cognitive și este un cofactor necesar în producția de neurotransmițători.
Pe lângă faptul că sunt alimentele care îmbunătăţesc memoria, acestea sunt și bogate în nutrienți și ajută la menținerea unui echilibru și a unei greutăți normale.