Fiecare produs alimentar are o dată de valabilitate, înscrisă pe ambalaj. Producătorii recomandă să nu mai consumăm produsele respective după această dată, însă unele pot fi mâncate în continuare și după ce a trecut termenul de valabilitate, spun experții. Care sunt produsele pe care nutriționista Mihaela Bilic le consumă și după ce au expirat?
Fiecare produs pe care îl cumpărăm din magazin, fie că este de mâncat sau de băut, are o dată de valabilitate înscrisă pe ambalaj. În timp ce la produsele proaspete această valabilitate este mică, în cazul produselor procesate sau pasteurizate, ea este mult mai mare. Unii experți în nutriție sunt însă de părere că data de expirare nu este neapărat relevantă. Ba mai mult, spun că unele produse pot fi consumate în siguranță și după ce au depășit termenul de valabilitate.
Potrivit unui studiu publicat în presa britanică, alimentele care pot fi consumate fără probleme și după ce au expirat sunt: dulciurile, biscuiții, chips-urile, pastele, orezul, pâinea, ciocolata, laptele pasteurizat, ouăle, cafeaua, sarea, condimentele etc. Nutriționista Mihaela Bilic chiar a declarat recent că ea consumă produsele lactate chiar dacă sunt expirate și uneori le cumpără de la frigiderul cu produse reduse, știind că mai au doar câteva zile termen de valabilitate.
”A fost și ziua copilului și ziua internațională a laptelui. Și apropo de lactate, confirm că le mănânc expirate. Ba mai mult, le cumpăr din frigiderul cu preț redus/vânzare accelerată. Așa arată frigiderul meu”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook, în dreptul unei fotografii cu interiorul frigiderului său.
Se poate întâmpla ca unele produse să nu mai fie bune, chiar dacă nu au depășit termenul de valabilitate. În cazul în care au fost depozitate în condiții neconforme, acestea se pot altera înainte de a expira. De asemenea, în cazul în care avem produse lactate, carne sau ouă din producție proprie, trebuie să știm în ce condiții pot fi acestea consumate în siguranță.