Tigăile antiaderente sunt extrem de apreciate în bucătărie. Și pe bună dreptate, deoarece, așa cum probabil știi, are capacitatea remarcabilă de a împiedica lipirea alimentelor de suprafața sa. Dar, atenție, nu este atât de versatilă pe cât ai putea crede. Mulți oameni nu-și dau seama, dar nu se adaptează întotdeauna la toate alimentele. Este nevoie doar de câteva greșeli repetate pentru ca acesta să ajungă să se deterioreze înainte de vreme. Iată câteva reguli pe care trebuie să le urmezi pentru a te asigura că tigăile tale antiaderente durează.
Prima regulă de bază: tigăile antiaderente nu trebuie folosite niciodată la temperaturi ridicate. Și nici nu ar trebui lăsate goale pentru a se preîncălzi.
Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să eviți să le gătești în acest tip de tigaie. Altfel, este cea mai bună modalitate de a le strica mai repede.
Prin aceasta înțelegem toate alimentele acre și acide, cum ar fi citricele sau roșiile. Dacă obișnuiești să folosești tigaia antiaderentă pentru a găti astfel de alimente, în cele din urmă va avea de suferit și nu va mai fi la fel de funcțională.
Este tentant să folosești acest tip de tigaie pentru a găti friptura preferată, dar cum carnea necesită temperaturi ridicate pentru o gătire optimă, această ustensilă nu este potrivită. Tigaia ta nu ar trebui să fie folosită la foc mare.
La fel ca și în cazul cărnii, tigăile de gătit antiaderente nu sunt potrivite pentru prepararea sosurilor, care se pot carameliza și se pot lipi de aceasta.
Unele tigăi antiaderente sunt rezistente la cuptor și le poți găsi cu ușurință în comerț. Acest lucru este de obicei specificat pe spatele tigăii. Așadar, ai grijă și verifică întotdeauna instrucțiunile producătorului.
Așa cum am menționat mai devreme, cratițele și tigăile antiaderente nu sunt concepute pentru temperaturi ridicate. De fapt, vei putea observa că încep să fumege atunci când căldura este prea mare. Acestea ar trebui folosite doar pentru a găti mâncăruri ușor de preparat, cum ar fi clătite sau omlete.
O altă greșeală de evitat: folosirea grăsimilor. Este adevărat că nu este foarte grav, dar în timp, pe măsură ce mâncarea alunecă mai ușor în tigaie, se poate lipi parțial, iar reziduurile arse vor fi mai greu de îndepărtat. De aceea, ar fi de preferat să folosești doar un strop de ulei sau puțin unt.
De asemenea, ar trebui să eviți să folosești ustensile de metal atunci când gătești în tigăi antiaderente. Există șanse mari ca acestea să se zgârie și să provoace lipirea alimentelor. În schimb, poți utiliza spatule din lemn, plastic (speciale pentru gătit) sau silicon.
În cele din urmă, îți recomandăm să nu speli tigăile antiaderente la mașina de spălat vase. Apa foarte fierbinte și detergenții puternici le pot deteriora în timp. Cea mai bună opțiune este să folosești un burete moale înmuiat într-un amestec de apă caldă și săpun de vase.
Avem tendința de a păstra ustensilele din bucătărie timp mulți ani. Cu toate acestea, odată cu trecerea anilor, ele se uzează și își pierd din proprietăți. Pentru a afla dacă trebuie să înlocuiești tigăile și cratițele antiaderente, iată câțiva factori de luat în considerare.
În general, este o idee bună să înlocuiești tigăile antiaderente după cinci ani. Cu toate acestea, se recomandă prudență, în special în cazul tigăilor antiaderente produse înainte de 2015, deoarece acestea pot conține „PFOA” (lipiciul industrial care ține Teflonul împreună). Așadar, dacă ustensilele tale de gătit datează din 2015, sau chiar mai devreme, este timpul să le înlocuiești, chiar dacă nu conțin PFOA.
La un moment dat, în cazul tigăilor antiaderente mai vechi (care conțin PFOA), apariția zgârieturilor sau a fisurilor era un semn clar că tigaia trebuie înlocuită, deoarece învelișul se putea desprinde și putea pătrunde în mâncare.
Astăzi, însă, cu modelele recente, nu mai trebuie să îți faci griji cu privire la aceste zgârieturi, deoarece învelișul de teflon din prezent nu mai conține PFOA și, prin urmare, nu mai prezintă aceleași riscuri pentru sănătate.
Cu toate acestea, orice deteriorare a suprafeței tigăilor tale indică faptul că proprietățile sale antiaderente nu mai sunt la fel de eficiente. Cel mai bine este să iei în considerare înlocuirea lor cât mai repede.
Atunci când o tigaie antiaderentă își pierde stratul de acoperire, metalul de dedesubt este expus oxidării și poate rugini cu ușurință. Este adevărat că nu este dăunător pentru sănătate consumul unor cantități foarte mici de rugină, dar poate afecta gustul mâncării. Dacă nu găsești modalități eficiente de a elimina această rugină, cel mai indicat ar fi să îți schimbi ustensilele.
După cum ai observat fără îndoială, tigăile antiaderente dezvoltă pete deschise sau întunecate pe măsură ce se acumulează mâncarea. În sine, o eventuală decolorare nu este periculoasă. Dar, în orice caz, o culoare mai închisă indică faptul că învelișul se desprinde treptat. Și în acest caz, cel mai bine este să arunci tigaia.
În cele din urmă, vei ști că este timpul să înlocuiești tigaia antiaderentă atunci când aceasta nu-și mai îndeplinește funcția principală. Dacă alimentele încep să se lipească de ea în mod regulat, acesta este un indiciu clar că învelișul și-a pierdut proprietățile antiaderente.
Ustensilele de gătit acoperite cu ceramică sunt considerate, în general, o alternativă mai sigură la cele antiaderente pe bază de teflon. Cu toate acestea, ele pot prezenta anumite riscuri pentru sănătate. Acest tip de înveliș se poate deteriora cu ușurință, permițând metalului să intre în contact direct cu alimentele. Iar unele aliaje metalice pot fi potențial dăunătoare pentru sănătate.
Potrivit experților, cele mai puțin toxice vase de gătit sunt cele cu un strat antiaderent din fontă, oțel inoxidabil, ceramică, sticlă și fontă emailată. Atâta timp cât acoperirea nu este din teflon, vasele de gătit vor fi mai sigure de utilizat.