Alimentele pe care să nu le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde. Îți poți distruge mâncarea, dar și aparatul

Nu reîncălzi aceste alimente în cuptorul cu microunde

Scris de: Oana Matei

13 Jun. 2023

Alimentele pe care să nu le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde. Îți poți distruge mâncarea, dar și aparatul

Cuptorul cu microunde este unul dintre electrocasnicele esențiale din bucătăria modernă, oferindu-ne comoditate și rapiditate în încălzirea alimentelor. Cu toate acestea, este important să fim conștienți că nu toate alimentele sunt potrivite pentru a fi încălzite în acest aparat. Unele alimente pot fi distruse sau pot deveni periculoase în timpul procesului de încălzire cu microunde. În acest articol, vom indica câteva alimente pe care să nu le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde, pentru a evita riscurile asupra mâncării și aparatului.

5 Alimente pe care să nu le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde

Există un adevăr și anume că, unele alimente pe care le reîncălzim în cuptorul cu microunde, nu vor fi niciodată la fel de gustoase ca atunci când tocmai au ieșit din cuptor, tigaie sau grătar. De asemenea, orice fel de mâncare care implică pâine nu trebuie pus la microunde. Acestea includ articole precum burgeri sau sandvișuri. Acest lucru nu înseamnă că nu le puteți consuma din nou, ceea ce este necesar este să folosiți alte surse de căldură pentru a le reda gustul inițial.

Ouăle întregi

Nu ar trebui să încălzești ouăle întregi în cuptorul cu microunde, deoarece pot exploda din cauza presiunii interne. Când încălzim ouăle în coajă, aburul generat nu are cum să scape, ceea ce duce la acumularea presiunii și la posibila explozie. Pentru a evita acest pericol, ouăle ar trebui fie fierte în prealabil, fie scoase din coajă înainte de a fi încălzite.

Carnea crudă

Carnea crudă, cum ar fi puiul sau carnea de vită, nu trebuie încălzită direct în cuptorul cu microunde. Acest lucru se datorează faptului că, în cuptorul cu microunde alimentele se încălzesc neuniform, ceea ce poate duce la o gătire inadecvată a cărnii. În plus, temperatura scăzută a cuptorului cu microunde poate permite dezvoltarea bacteriilor, în loc să le distrugă. Este mai sigur să gătești carnea crudă folosind metode convenționale, cum ar fi prăjirea sau coacerea.

Vezi și De ce să pui întotdeauna un șervețel pe farfuria în care încălzești mâncarea la cuptorul cu microunde. Trebuie să știi neapărat acest truc

Fructele cu coajă groasă

Fructele cu coajă groasă, precum citricele sau mango, nu ar trebui încălzite în cuptorul cu microunde. Acestea pot exploda din cauza acumulării de presiune în interiorul cojii. De asemenea, coaja se poate carboniza și arde în cuptorul cu microunde, deteriorând aparatul și afectând gustul fructului.

Pizza

Pizza este probabil alimentul care a fost pus la microunde de cele mai multe ori după cafeaua cu lapte, dar rezultatele sunt teribile. Gătitul la microunde strică textura pâinii și a feliilor de pizza. Ați pus vreodată o felie de pizza proaspătă și crocantă în cuptorul cu microunde, doar pentru a obține o crustă foarte fierbinte și moale? De aceea, cele mai bune variante pentru a recupera aroma intensă și textura crocantă sunt tava sau cuptorul. Dacă aveți una sau două porții, trebuie să le puneți într-o tigaie pe aragaz la foc mediu. Este mai bine decât în cuptorul cu microunde, astfel crusta va rămâne crocantă.

Cartofi prăjiți

Primul lucru de știut este că nu vor avea niciodată un gust atât de bun ca atunci când erau proaspeți. Dar cel mai bun mod de a-i reîncălzi este într-o tigaie cu ulei. Cartofii prăjiți sunt cei mai greu de reîncălzit, pentru că le este ușor să-și piardă aroma și consistența atunci când sunt încălziți, mai ales dacă sunt crocanți.

Este indicat să încălziți puțin ulei într-o tigaie antiaderentă. APuneți cartofii prăjiți și lăsați-i să se prăjească până devin aurii și crocanți. Scoateți cartofii prăjiți și scurgeți uleiul rămas pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie de bucătărie.

În ce tip de recipient să NU încălziți alimentele la cuptorul cu microunde?

Recipiente de plastic neadecvate

Nu toate recipientele de  plastic sunt sigure pentru utilizarea în cuptorul cu microunde. Anumite tipuri de plastic pot elibera substanțe chimice dăunătoare atunci când sunt încălzite. Asigură-te că folosești doar recipiente marcate ca „rezistente la microunde” sau „apte pentru microunde”. În caz contrar, transferă alimentele în recipiente de sticlă sau ceramică înainte de încălzire.

Recipiente metalice

Metalele nu trebuie introduse în cuptorul cu microunde, deoarece pot provoca scântei și chiar incendii. Acest lucru înseamnă că alimentele cu ambalaj metalic, cum ar fi folia de aluminiu sau boluri de inox, nu trebuie introduse în cuptorul cu microunde. Înlocuiește ambalajul metalic cu cel de hârtie sau transferă alimentele într-un recipient sigur pentru microunde.

Vezi și Funcția cuptorului cu microunde care îți poate da contorul peste cap. Consumă foarte mult curent

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *