Despre alimentele sănătoase se vorbește tot timpul, peste tot, iar oamenii știu în general este este benefic pentru organismul lor. Știai însă că există alimente care ne fac mai deștepți? Celebrul neurochirurg și profesor universitar, doctor Vlad Ciurea, a dezvăluit cum poate fi stimulată celula nervoasă și cum putem avea o memorie mai bună.
Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit despre o listă cu alimente care ne ajută să fim mai deștepți. Printre ele se află și ciocolata, dar și cafeaua sau cacaua. Acestea ar trebui consumate de către persoane care rețin mai greu și nu au o memorie bună.
„Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea, şi la şcoală, şi la copilul mic. Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută. Ciocolata ne ajută, cacaua ne ajută, stimulează şi ajută. Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier. Apoi, dulce, dar nu zahăr, care este rafinat. Dar dulcele din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate. Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie”, a declarat Prof. dr. Vlad Ciurea.
Medicul Vlad Ciurea spune că dulciurile sunt pe placul creierului, însă nu orice tip de dulce. Spre exemplu, zahărul face rău creierului. Potrivit specialistului, celulele nervoase sunt mulțumite cu dulciuri cât mai naturale, cum sunt fructele de sezon, spre exemplu.
„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne «extragem » energie. Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!).
Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.(…) Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă!”, a mai spus neurochirurgul.