A început Postul Sfinților Petru și Pavel, iar românii care îl țin trebuie să aibă grijă la alimentație, atrag atenția specialiștii. În magazine există o gamă variată de produse care nu conțin ingrediente de origine animală. Oricât de tentante ar fi, unele dintre ele conțin o listă lungă de aditivi. Care este alimentul de post de care trebuie să te ferești, potrivit Organizației pentru Protecția Consumatorilor.
Perioadele de post de peste an pot fi o adevărată provocare pentru credincioși, din punct de vedere alimentar. Pe lângă fructele și legumele proaspete sau gătite sub diverse forme, oamenii au la dispoziție și o gamă largă de produse alimentare de post care se găsesc în hypermarketuri.
Specialiștii atrag atenția că, înainte de a cumpăra orice aliment este important să citim eticheta, pentru a vedea ce cantitate de sare și de zahăr conține, dar mai ales câți aditivi. InfoCons atrage atenția că unele produse alimentare conțin un număr mare de aditivi, de aceea ar trebui să ne ferim de ele. Pateul vegetal are până la 13 E-uri, margarina are 6 E-uri, halvaua are 3 E-uri, iar laptele vegetal sau sucul de tip ceai pot ajunge să aibă 6 sau 8 E-uri.
„Suntem în Post. Pentru cei care cu adevărat țin Post, dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale, cu multe legume. Dar, din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor.”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Nu doar aditivii alimentari sunt periculoși pentru sănătate, ci și o cantitate prea mare de sare sau de zahăr în alimente. Cu ajutorul aplicației realizate de InfoCons, poți afla ce cantitate de sare se află într-un produs. Tot ce trebuie să faci este să scanezi codul de bare al produselor, pentru a afla dacă un anumit aliment de post conține prea multă sare.
Citește și: Ce conține pateul vegetal de post din supermarketuri. Specialiștii atrag atenția, pericolul nebănuit
„Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim! Alegem în cunoștință de cauză, descărcând Aplicația GRATUITĂ InfoCons, care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebările de mai sus, ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare.”, a mai spus Sorin Mierlea, președintele Organizației pentru Protecția Consumatorilor.