Novak Djokovic este considerat de mulți analiști sportivi cel mai bun jucător de tenis din istorie. Sârbul în vârstă de 36 de ani a câștigat într-un mod absolut spectaculos finala de la Cincinnati Masters împotriva lui Carlos Alcaraz, noua minune a tenisului mondial, din urmă cu câteva zile. Forma de invidiat a lui Djokovic, la vârsta la care alții sunt retrași de mult din activitatea sportivă, se datorează și alimentației extrem de bine pusă la punct pe care sportivul din Sebria o are. Iată alimnetul minune care nu lipsește din dieta celui mai titrat tensmen din toate timpurile.
Novak Djokovic este foarte atent la alimentație. Tot ce consumă este foarte bine gândit și calculat. De-a lungul anilor, a fost nevoit să renunțe la mai multe alimente, după ce și-a dat seama că sunt dăunătoare pentru performanța sportivă.
Spre exemplu, în 2010, sârbul a renunțat definitiv la ciocolată, unul dintre deserturile sale favorite. Abia în 2012, după finala epică de la Australian Open, în care l-a învins pe Rafael Nadal, a decis să guste o bucățică mică de ciocolată pe care a savurat-o pe deplin.
El a descoperit că desertul său favorit îi oferea energie pentru maximum o jumătate de oră. Doar că el avea nevoie de ”combustibil” pentru întrega zi. Așa că a decis să introducă în alimentația sa cea mai scumpă miere din lume. Este vorba de mierea de manuka, pe care o procură tocmai din Noua Zeelandă.
Sportivul consumă mierea în prima parte a zilei, două lingurițe într-un pahar mare cu apă la temperatura camerei. Uneori, el consumă acest aliment și în timpul meciurilor.
Mierea de manuka este un produs obținut din florile plantei de manuka, care se găsește Noua Zeelandă. Aceasta se remarcă printre de celelalte tipuri de miere prin cantitatea mult mai mare de metilglioxal (MGO), fiind și motivul pentru care este atât de scumpă. Această substanță are un puternic efect antibacterian, de aceea, mierea de manuka este considerată cea mai sănătoasă din lume.
Djokovic este un adept al dietelor fără zahăr, însă a recunoscut că organismul are nevoie de zahăr pentru a supraviețui. Iar mierea de manuka reprezintă sursa zilnică de dulce necesar.
De altfel, cel mai titrat tenismen din istorie a abordat subiectul unei alimentații sănătoase și în cartea sa ”Serve to win”, unde precizează că ”găsirea alimentelor potrivite pentru corpul meu m-a făcut mai ușor, mai sănătos și mai concentrat…”.
De asemenea, Novak Djokovic a mărturisit într-un interviu acordat în urmă cu mai bine de 10 ani că alimentația corectă ”a făcut diferența în cariera și în viața mea”.
Novak Djokovic l-a învins pe Carlos Alcaraz în finala turneului ATP Masters 1000 de la Cincinnati, scor 5-7, 7-6 (7), 7-6 (4).
Sârbul a revenit de la 5-7, 2-4 și s-a impus la capătul unui meci-maraton, care a durat 4 ore și 49 de minute, pe o căldură infernală, la nivelul fiind resimţite 38 de grade Celsius.
Nole și-a luat astfel revanșa în fața rivalului său, după finala pierdută la Wimbledon, în luna iulie.
A fost cel de-al 39-lea titlu de Masters 1.000 din cariera lui Novak Djokovic și cel de-al 95-lea trofeu obținut la simplu.
De bucurie, la finalul partidei, jucătorul din Serbia a făcut un gest rar întâlnit pe terenul de tenis: și-a rupt tricoul.
”A fost o nebunie! Sincer! Chiar nu știu ce altceva aș putea spune. E greu de descris. E clar unul dintre cele mai tari meciuri din viața mea, indiferent de turneu, categorie, nivel, adversar. E incredibil!
De la început până la final, am trecut amândoi prin foarte multe suișuri și coborâșuri, puncte incredibile, joc mai slab, insolație, reveniri fantastice.”, a spus Novak Djokovic, informează sportskeeda.com.