În ziua de azi, adolescenții acordă o atenție deosebită stilului vestimentar însă, deși petrec ore întregi prin centrele comerciale sau făcând shopping online, opțiunile lor nu sunt de cele mai multe ori cea mai bună alegere. Alin Gălățescu a explicat în exclusivitate pentru EGO.ro despre motivul pentru care tinerii iau decizii neinspirate în ceea ce privește stilul vestimentar și de ce cei mai mulți dintre ei nu se îmbracă adecvat vârstei lor.
Moda este într-o continuă schimbare și reinventare, însă, parcă în ultimii ani, ceea ce poartă adolescenții nu mai are nimic de-a face cu moda. O mare parte dintre adolescenți consideră moda ca pe un stil de viață, un mod de a se exprima, astfel că se regăsesc în ținutele pe care le poartă. Ceea ce este trist însă este faptul că noile tendințe nu sunt deloc cele mai bune alegeri. Criticul de modă Alin Gălățescu ne-a explicat că, de cele mai multe ori, tinerii din ziua de azi nu mai știu să se pună în evidență cu ajutorul hainelor și a accesoriilor, și că posibilitatea de a-și putea să-și cumpere efectiv tot ce își doresc, simplu și rapid, este un dezavantaj pentru mulți dintre ei.
„E un fenomen poate de echilibrare. În sensul că fetele sunt, din nefericire, pe două tabere: sunt și foarte mulate, sexy, ia-mă, știu că mă vrei, încă de la vârste la care nu ar trebui să folosească frazele astea și cu semnul exclamării la final, iar băieții sunt într-o zonă de emancipare văzută de unii poate diferit. Lipsește peste tot bunul gust. Nefiind o cultură estetică, nefiind o cultură plastică, neavând o experiență estetică în jurul lor, interesantă, fiecare reacționează la valurile astea absolut subiectiv și de cele mai multe ori dezastruos. Văd ce își trimit pe Tik Tok sau ce își trimit pe Instagram. Niște nebunii, niște mizerii de haine, care după aceea se îmbracă toată clasa. Adică o copiere din asta în masă, dar cu lucruri urâte în general”, a explicat Alin Gălățescu pentru EGO.ro.
De altfel, criticul de modă este de părere că accesul nelimitat în mediul online și faptul că s-a creat un efect de turmă în rândul copiilor duce inevitabil la un așa numit trend vestimentar în rândul tinerilor.
„Se și joacă în niște medii, foarte mult pe online, multe urâte, fie clipuri care sunt foarte sexoase, foarte vulgare, de prost gust, estetic vorbind. Fie jocuri video, fie materiale video între cele două, care toate au o doză foarte mare de urât, din nefericire. Trăim într-o civilizație a urâtului profundă. Eu am o serie de materiale pe Facebook care se cheamă „Rezistența prin frumos”, tocmai din ideea că avem nevoie de repere căci altfel ne pierdem într-o masă de toxici”, ne-a mai spus Gălățescu.
Totuși, nu adolescenții poartă cea mai mare vină, ci chiar părinții care nu sunt deloc interesați de felul în care se îmbracă copiii lor și, mai ales, nu încearcă să le înțeleagă mesajul pe care aceștia vor să-l transmită cu ajutorul hainelor pe care le poartă:
„Eu cred că părinții ar putea să ajute cumva la vârstele asta mai mici. În primul rând că trebuie să dea un exemplu. Copilul nu reacționează numai la ceea ce îi spui, ci și la ceea ce observă și preia. Asta e o regulă fundamentală, de aceea și în momentul în care se intensifică schimbul ăsta la adolescență li se pare foarte ciudat că nuadolescentul nu reacționează la ce îi spune părintele, dar el nu a reacționat niciodată la ce au spus părinții, ci a interpretat într-un registru care să i se potrivească. Viteza crește, temele sunt mai multe și de aceea pare atât de grav, dar el a fost grav cumva din totdeauna. Deci este foarte important ca părinții să le creeze copiilor o cultură vizuală, o cultură estetică, să-i dea niște niște repere, încă din primii ani de viață”, ne-a mai spus Alin, completând că, din păcate, în România, nu prea mai există modele de urmat în zona de fashion, cel puțin nu în rândul tinerilor, iar aceștia își iau inspirația de la diverse personaje.
„Marea problemă, mai ales în România, este lipsa totală a ideii de reper, de mentor și de verticală. Nu suntem niște personaje verticale. Românul, în general, este văzut ca un personaj care se descurcă, un personaj maleabil, un personaj fără coloană vertebrală. Chestia asta, în adolescență o resimți foarte tare, iar după aceea, și mai târziu, în momentul în care vorbești de nivel de structuri sociale, o resimți până la moduri radicale, ceea ce vedem fiecare dintre noi, în fiecare zi”.
Astfel că, într-o societate în care părinții nu sunt atenți la modul în care copiii lor ies îmbrăcați pe stradă, iar ei, la rândul lor, nu le oferă un bun exemplu, Alin Gălățescu ne mărturisește că oricât de mult încearcă să-i aducă pe tineri spre frumos, spre estetic, îi este foarte greu să lucreze cu ei din acest punct de vedere.
„Ce i-ar putea face pe adolescenți să fie mai puțin praf decât părinții lor, având în vedere faptul că vin elemente toxice peste ei, nu vin elemente de cultură profundă și care să neutralizeze toxicitatea părinților. Hai să fim serioși că nu prea există chestia asta! Repet, eu lucrez cu foarte mulți tineri și îmi e greu. Îmi e greu pentru că tot timpul simt asta și încerc să-i ajut, discut cu ei, încerc să găsesc niște căi și credeți-mă că este foarte greu. Și dacă vrei este foarte greu, d-apoi dacă nu te interesează cum fac 80% dintre ei”, a mai declarat Alin Gălățescu pentru EGO.ro.
Video: Dorin Marinuș