Fără îndoială, Alin Gălățescu este un nume impresionat atunci când vine vorba de moda românească. Este primul realizator de emisiuni de fashion, dar și de evenimente care au legătură cu acest domeniu. Sunt mai bine de 20 de ani de când face asta, iar prin mâinile lui au ajuns tineri desineri care astăzi și-au creat un nume în industrie, dar și oameni care au schimbat moda. Alin Gălățescu a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro că reperele lui sunt Răzvan Ciobanu, Alber Elmaz și de departe, cel mai important, Alexander Mcqueen.
Alin Gălățescu nu mai este de mult doar un critic de modă, ci un pion important în moda românească. De mai bine de 20 de ani realizează prezentări de modă cu diferite teme și abordări, și de 30 de ani este implicat activ în tot ce ține de industria modei din România. Pe Alin l-am găsit la Soirees de la Mode 29, ediție dedicată celebrului Valentino.
„Avem 19 ani, dar cred că s-ar putea să fie 20 de ani. Sunt 29 de ediții și la un moment dat făceam câte două ediții pe an, deci pe acolo. Soirees de la mode este cumva completar Galei Avantpremiere care la început era festival de trei zile, după care am transformat într-o gală, în care se prezentau colecțiile designerilor. Mi-am dat seama că moda reacționează foarte bine și la icon-uri. Am gândit-o inițial ca un show de cameră, față de un show de orchestră. Gala Avantpremiere este cu întreaga colecție, show de cameră în sensul că designerii aveau un număr mai mic, o colecție capsulă, de făcut”, ne-a povestit Gălățescu, completând că a mers pe acest drum alături de designeri români, care între timp au devenit cunoscut în domeniu.
„Inițial am plecat cu Lucian Broscățeanu, Agnes Toma, Valentina Vidrașcu. La început era monobrand, iar după aceea am trecut la varianta actuală, și anume alegere unei teme și invitarea unor designeri să lucreze pe temele respective. A fost cea mai bună idee”.
Cu ajutorul acestor evenimente, Alin Gălățescu a fost ca o rampă de lansare pentru mulți tineri talentați, lucru cu care nu vrea să se mândrească neapărat, considerând că este de datoria cuiva să le întindă o mână de ajutor artiștilor.
„Acum patru ani am mers mai departe cu al treilea tip de eveniment, Fashion Moments în care mi-am dat seama că ce lipsește din acest întreg: aveau colecții, aveau temă, și lipsea show-urile de stilism. Am început cu Depeche Mode World și am continuat, cel mai recent fiind cel de la sărbătorirea Bucureștiului, de acum o lună, București 565”, a mai declarat Gălățescu pentru EGO.ro, completând că nu a existat show în care un tânăr designer să nu se facă remarcat. „Niciodată nu m-a interesat să mă mândresc. În fiecare ediție avem cel puțin 3-4 nume noi. Acum este ediția cu cei mai mulți designeri noi, 20. La un moment dat contabilizam cel mai bun debut al anului. Am avut din 2005 până în 2012 cele mai bune debuturi, dar apoi m-am oprit să mai contabilizez. De la Iris Șerban, Agnes Toma, Carmen Secăreanu, Natalia Vasiliev, toți acești au început la mine. În fiecare an aveam cel puțin un hit, hit-ul anului. Dar în fiecare an am designeri care se lansează, câte 4-5 cel puțin”.
Totuși, galele mult așteptate de toată lumea sunt cele dedicate marilor case de modă internaționale și designerilor care au făcut istorie de-a lungul timpului.
„Cel mai mult m-au emoționat galele dedicate lui Răzvan Ciobanu. Mai mult decât atât, am creat un premiu în memoria lui și se acordă anual în cadrul Galei Avantpremiere. Deci de la noi Răzvan Ciobanu. Din nefericire postum. Iar de afară, ediția care am dedicat-o marelui Alber Elbaz, de la Lanvin, care a fost distrus de acest nenorocit de covid și căruia i-am dedicat o ediție de suflet. Eu țineam foarte mult la Alber Elbaz, mi se părea designerul care a influențat cel mai mult moda internațională în primul deceniu al secolului și am avut și șansa să am două interviuri cu el la Paris, în cei 20 de ani când am fost la show-urile de la Paris, în primăvară și toamnă. Îl iubeam foarte mult. M-a năucit”, ne-a mai povestit criticul de modă. De altfel, extrem de atașat a fost de tot ce a înseamnat Alexander Mcqueen pentru moda internațională.
„La fel am fost dărâmat și am început Gala cumva și am schimbat traseul Soirees de la Mode. Când s-a prăpădit Alexander Mcqueen pregăteam Cluj Fashion Week, singura ediție care a avut loc vreodată, unul dintre cele mai mari evenimente din istoria modei românești. Eram la Cluj și m-a sunat un prieten de la Londra care mi-a zis să mă uit pe BBC foarte repede. Eram foarte mirat de ce mă sună de la Londra, dimineața, să mă uit pe BBC. Când m-am uitat tocmai îl scoteau din casă pe Alexander Mcqueen și m-a dărămat. Era New York Fashion Week, Londra Fashion Week, Milano Fashion Week și Alexander Mcqueen. Era topul absolut. Așa i-am dedicat lui prima gală Soirees de la Mode, asta înseamnă în 2010”, a mai completat realizatorul de evenimente pentru EGO.ro.
Extrem de pasionat de modă, dar mai ales de tot ce înseamnă frumos, Gălățescu este oarecum un pic dezamăgit de direcția în care se duc anumiți designeri și tendințele actuale.
„Sunt mai multe variante. E o variantă care ține de zona comercială, extrem de comercială, mai puțin interesantă și care, hai să zicem că o regăsim mai mult la New York și Milano și o zonă mult prea creativă, uneori de graniță cum este la Paris. Sunt show-uri extrem de particulare, să spunem, cum sunt cele de la Gucci, sau cel de la Balenciaga și sunt show-uri care sunt pur și simplu artistice. Nu trebuie să te regăsești în toate show-urile. De aceea este un spectru larg, ca fiecare să-și găsească un loc care-l reprezintă”, a mai povestit Gălățescu pentru EGO.ro.
Video: Dragoș Enăchescu