Amalia Enache este unul dintre cei mai vechi ambasadori ai organizației non profit Hope and Homes for Children, însă alăturarea ei nu este una oarecare. Prezentatoarea Știrilor de noapte de la Pro Tv a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro că regretata prințesă Marina Sturza a fost cea care a introdus-o în această lume și i-a oferit șansa de a putea contribui la fericirea de pe chipul multor copii.
La începutul lunii s-a dat startul unei noi campanii de strângere de fonduri, de această dată pentru a se putea construi, de la zero, o casă de tip familiam pentru 12 copii cu nevoi speciale și medii. Printre vocile care susțin această cauză se numără și Amalia Enache, unul dintre veteranii ambasadori ai fundației Hope and Homes for Children România.
”Eu am început de foarte multă vreme, în momentul în care prințesa Marina Sturza mi-a făcut cunoștință cu această cauză. La vremea aceea eu eram doar jurnalist și credeam că este singura cale prin care eu pot să ajut schimbarea lucrurilor în țara asta. Toți avem tot felul de nemulțumiri. Cumva exista în mine dorința asta de a face un pic și mai mult, dar nu aveam mijloacele”, ne-a explicat Amalia Enache.
Prințesa Marina Sturza este în continuare președinte onorific al fundației chiar dacă a plecat dintre noi în 2017. Ea a fost cea care a făcut-o pe Amalia Enache să își dorească să ajute mai mult copiii din centrele de plasament.
”Prințesa Marina Sturza, cu care m-am împrietenit la un moment dat, într-un context, mi-a spus că există câteva fundații pe care vrea neapărat să mi le prezinte. Prima dintre ele a fost Hope and Homes for Children. Eu mi-am luat atunci concediu de la Știri și am plecat cu ea într-o vizită în nodul țării. Sediul fundației principal este și acum în continuare la Baia Mare și de acolo a început fundația închiderea vechilor orfelinate și mutarea copiilor în centre de tip familial”, a completat prezentatoarea de știri.
Extrem de sinceră, Amalia Enache a recunoscut faptul că a plecat pe acest drum fără să știe foarte multe detalii despre ceea ce presupune mutarea copiilor abandonați în case de tip familial.
”Foarte mulți ani am înțeles ce face fundația, am cunoscut foarte mulți copii, am văzut transformările pentru ei și ce înseamnă de fapt. Că nu înțelegeam. Nu știam de ce nu este bine ca un copil, care nu este ajutat de părinți, nu neapărat orfan, căci orfan ar însemna să nu aibă părinți în viață, dar mulți dintre copii sunt de fapt abandonați, ei au părinți în viață, și nu înțelegeam, pentru că veneam din această cultură românească, de ce nu este bine pentru ei într-un orfelinat. Apoi am înțeles alături de această fundație”, a explicat vedeta Pro Tv.
A ținut să puncteze faptul că scopul lor, ca și ambasdori, nu este acela de a oferi copiilor doar un decor mai drăguț, cu paturi, mobilier și baie proprie, ci un cadru care să îi ajute să se integreze mult mai ușor în societate și după ce ajung la vârsta majoratului și părăsesc aceste centre.
”Nu este suficient să-i adăpostești undeva, că nu este suficient să le dai trei mese pe zi și la 18 ani, când ei ies din orfelinat, n-au niciun mijloc tocmai pentru că ei s-au așezat de trei ori pe zi la masă și cineva, o îngrijitoare, le-a pus mâncarea în față. Ei nu au învățat minimele abilități pe care un copil, într-o familie, le învață. Copilul de pe la 7 ani își deschide singur frigiderul, își ia ceva de acolo, deci trebuie să fie parte din viața din acea casă. O casă înseamnă mult mai mult decât un adăpost pentru acești copii. Nici măcar valoarea asta financiară, pe care statul o alocă, pentru protecția copiilor, care nu este o sumă mică, nu în asta stă de fapt bunăstarea și starea emoțională a copiilor. Ei, ca orice copil din lume, au nevoie în primul și în primul rând, de dragoste, de o casă în care să primească vorbă bună, în care să primească mângăiere când le este greu, nu ceartă și disciplină, că nu este firesc să crești ca la armată”.
De mai bine de 15 ani este vocea organizație și se bucură că de fiecare dată lumea răspunde cu bucurie la apelul ei. Este mândră de fiecare om cu care intră în contact și de cei care își fac donațiile sub anonimat, însă recunoaște că a rămas profund impresionată de gestul făcut de David Popovici, care la 19 ani și-a dorit să ajute financiar.
”Sunt de mai bine de 15 ani ambasador al Hope and Homes for Children România. Acum este un proiect nou. Am mai făcut case, am făcut anul trecut o casă împreună cu David Popovici, dintr-o inițiativă a lui, care mi-a spus că vrea să doneze și și-a donat exact casca de campion și am făcut o casă pentru altă campioană, mamă de trei copii. Am văzut că se poate, am văzut că oamenii sunt dornici să ajute, am văzut că există foarte mulți oameni în România care nu spun că nu se poate face nimic, ci dimpotrivă care vor să contribuie nu doar la renovare propriei locuințe, ci la mai binele și celor care nu au atât. De la Biblie care vorbește despre zeciuire, despre cei 10% pe care să îi dai mai departe, până la pur și simplu sentimentul de bine pe care îl descoperi tu când ai făcut și pentru alții ceva. Toate astea împreună mă fac să cred că vom construi o nouă casă”.
În momentul de față se dorește construirea unei case, pe care să o amenajeze conform standardelor, ca 12 copii cu nevoi speciale să se poată bucura de tot confortul.
”De data asta facem o casă pentru 12 copii cu nevoi speciale, asta înseamnă copii cu probleme de sănătate, fie mintală, fie locomotorie, dintre cei mai vulnerabli copii. Sunt copii din sectorul 5. Acolo există ultimul centru de plasament de tip vechi și ne propunem să îi mutăm într-o casă adecvată nevoilor lor, însemnând de la rampe, spații, cameră de terapie și de fapt o casă unde să aibă parte de o copilărie, nu doar de supraviețuire”, a completat știrista.
De-a lungul timpului, pe lângă donațiile financiare, multe persoane publice, dar mai ales mulți oameni care au dorit să ajute comunitatea, au pus fizic umărul la treabă. Amalia Enache recunoaște că nu este cea mai bună pe șantier, nu că nu s-ar descurca dacă ar fi nevoie de ea, dar că preferă să fie altfel alături de acești copii abandonați de familie, dar și se sistemul de stat.
”Este mai degrabă nevoie de constructori. Mie una îmi place să fac asta, dar când este să aleg pe partea de voluntariat, îmi place mai mult să citesc o poveste unui copil decât să sap eu. Fiecare cu ale lui și important este ca fiecare, dacă cineva se știe că poate să doneze materiale de construcții, se poate face genul acesta de donație. Adică o firmă de construcții să ne spună că vin și construiesc pro bono o parte sau finisajele. Există foarte multe variații de donații, important este ca împreună să reușim să facem această casă pentru cei 12 copii”, a mai completat Amalia Enache pentru EGO.ro.
Video: Mihai Robu