Amendă până la 15.000 de lei la locul de muncă. Legea e clară în ceea ce privește această greșeală

Atenție mare
Amendă până la 15.000 de lei la locul de muncă. Legea e clară în ceea ce privește această greșeală

Mulți angajați din România care merg la birou nu cunosc legea care reglementează hărțuirea între colegi. Potrivit Legii nr. 167 din data de 7 august 2020, hărțuirea la locul de muncă se pedepsește drastic. Amenzile pot ajunge și la 15.000 de lei.

Greșeala majoră pe care o fac angajații la locul de muncă

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi se sancționează dur! Cei care încalcă legea pot primi amenzi de până la 15.000 de lei și pot fi chiar cercetați penal.

Fiecare angajat trebuie să-și respecte colegii, indiferent de funcția lor, astfel există o reglementare legislativă în acest caz.

Conform legii nr. 167 din 7 august 2020, constituie hărțuire morală la locul de muncă orice comportament exercitat față de un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, subaltern și/sau comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, ce are drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia.

„Constituie hărțuire morală la locul de muncă și se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:

a) conduită ostilă sau nedorită;
b) comentarii verbale;
c) acțiuni sau gesturi”, se arată în lege.

Românii care își hărțuiesc colegii pot primi amenzi usturătoare

Totodată, dacă angajatorul a fost înștiințat și nu a luat măsuri pentru a stopa un astfel de comportament abuziv, se poate alege cu amenzi cuprinse între 30.000 și 200.000 de lei.

Citește și: Zodii care pun munca pe primul plan. Vei fi mereu locul 2 în viața acestor nativi

Drept urmare, angajatorul are obligația de a lua măsurile necesare pentru a preveni și combate hărțuirea morală la locul de muncă. De asemenea, trebuie să stabilească sancțiuni disciplinare în regulamentul intern al companiei pentru angajații care comit astfel de abuzuri.

Pe deasupra, persoanele care sunt victime ale hărțuirii la locul de muncă nu trebuie să se teamă să spună angajatorului ce se petrece. Angajatul trebuie să aducă și dovezi ale hărțuirii morale sau fizice.

„Niciun angajat nu va fi sancționat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărțuirii morale la locul de muncă”, se mai arată în lege. 

Citește și: Cât este pensia de handicap gradul 1 în 2023. Care sunt condițiile de acordare

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *