Secretul unor roșii suculente și gustoase nu este atât de complicat pe cât ai crede. Îl poți prepara în confortul propriei case, cu efort și investiții minime. Rezultatele cu siguranță te vor mulțumi și te vor face să mai aplici această soluție și la următoarele răsaduri.
Există un amestec care te poate face cel mai fericit grădinar. Atenție, căci această soluție poate fi folosită și la alte legume, înafară de roșii, cum ar fi morcovii, ceapa sau sfecla. De asemenea, această soluție, pe care o poți pregăti la tine acasă și care nu este deloc costisitoare, trebuie aplicată când tomatele încep să se înroșească.
Tot ce ai nevoie pentru a prepara soluția ce îți va da cele mai bune roșii pe care le-ai cultivat și chiar mâncat vreodată este o cană de 250 ml cu cenușă de lemn. Aceasta trebuie diluată cu apă, apoi, peste acest amestec, pusă o lingură de sare. Amestecă bine și lasă-l să se odihnească timp de 2-3 zile pentru a fi sigur că toate ingredientele s-au omogenizat bine. După ce soluția a stat suficient, poți începe să o folosești pe plantele tae. Toarnă aproximativ o jumătate de litru de amestec la baza fiecărei roșii.
Secretul care face roșiile să crească frumos și să fie cărnoase și gustoase este cenușa de lemn. Aceasta oferă plantelor multe minerale și nutrienți importanți, foarte necesari pentru dezvoltarea cât mai sănătoasă a plantelor. Cenușa din lemn, un gredient folosit des în îngrășămintele naturale, conține între 10-25% calciu, între 1-4% magneziu, între 5-15% potasiu și între 1-3% fosfor. Desigur, totul depinde de tipul de lemn pe care l-ai folosit.
Cenușa este ideală pentru plantele ce iubesc calciul. Aceasta este un foarte bun aditiv de sol pentru plantele ce îți vor mulțumi dacă le mai dai o doză suplimentară de calciu, cum ar fi fasolea, varza, broccoli, conopida, țelina, sata verde, mazărea, cartofii, spanacul și varza de Bruxelles.
Un alt truc pe care orice grădinar pasionat ar trebui să îl știe se referă la stropirea ardeilor în luna iulie. Cu ajutorul ei, spun grădinarii cu experiență, legumele vor rodi până târziu în toamnă. Este recomandat amestecul din zer și cenușă de floarea-soarelui, pentru care ai nevoie de un litru de zer și trei linguri de cenușă, diluate în 9 litri de apă. Acest amestec este bogat în potasiu și calciu, substanțe ce vor ajuta la îngroșarea ardeilor. Este indicat să stropești legumele cu această soluție de patru ori pe sezon, adică o dată pe lună.