Spălarea fructelor și legumelor înainte de a le consuma sau înainte de a le folosi în prepararea diferitelor mâncăruri este esențială. Așa poți reduce riscul de îmbolnăvire. Multe persoane consideră că simpla clătire cu apă a acestora este suficientă pentru a îndepărta murdăria, ceara sau substanțele chimice de pe ele. Ei bine, specialiștii spun că doar apa nu este suficientă.
Specialiștii spun că fructele și legumele sunt tratate cu pesticide și cu fungicide pentru a rezista transportului și lungilor perioade în care stau pe rafturile magazinelor. Aceste substanțe nu se elimină doar dacă trecem fructele și legumele pe sub jetul de apă. Există varianta spălării cu apă caldă, care elimină mai multe substanțe toxice, însă nu este suficient.
Vezi și – Fructe și legume care se mănâncă cu coajă. Și tu le-ai consumat greșit până acum VIDEO
Specialiștii spun că există două variante de spălare temeinică a acestora: cea cu sare sau oțet și cea cu bicarbonat de sodiu. Un studiu publicat în Food Control arată că după ce au fost scufundate într-o soluție din apă și oțet timp de 20 de minute sau soluție cu sare și apă, fructele și legumele nu mai avea reziduuri pe suprafața lor.
Alt studiu, făcut de oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts, a testat pulverizarea pe mere tiabendazol, un fungicid, și un insecticid. Ulterior, au pus merele într-o soluție preparată din apă și bicarbonat de sodiu. Concluzia a fost că sunt necesare 12-15 minute pentru ca pesticidele utilizate în acest studiu să fie complet îndepărtate de pe mere.
Aceste fructe pot fă spălate sub un jet de apă călduă, apoi tapotate cu un prosop de bucătărie curat chiar înainte de a le consuma. Fructele de pădure nu se spală imediat ce le cumperi deoarece umiditatea accelerează apariția mucegaiului.
De asemenea, este foarte important să te speli bine pe mâini, cu apă și săpun, înainte și după spălarea fructelor și legumelor. Când le clătești ține-le sub jet de apă călduță. Clătește fructul sau leguma înainte de a-i îndepărta coaja, astfel încât murdăria și bacteriile să nu se transfere de pe cuțit pe fruct sau legumă.