Fie că este vorba despre prosoapele de bucătărie, fie despre cele de baie, necesită o îngrijire aparte. Gospodinele știu deja că trebuie spălate la o anumită temperatură și cu detergent potrivit. Ei bine, află de mai jos un truc interesant. Ce să folosești pentru ca prosoapele să fie mereu moi și pufoase, exact ca atunci când le cumperi.
Proasoapele colorate sunt mai ușor de întreținut, însă cele albe necesită o spălare diferite, mai ales dacă sunt folosite la bucătărie. Orice fel de pată poate pătrunde adânc în țesătură, iar dacă nu știi cum să tratezi corespunzător problema, prosopoul poate devenit rigid și automat mai închis la culoare.
Japonezele au un truc simplu, cu muștar, care le ajută să obțină un alb imaculat al prosoapelor. Nu îți trebuie decât trei ingrediente simple: adaugă într-un bol mai mare două linguri de muștar uscat, o lingură de ulei vegetal și jumătate de lingură de oțet. Amestecă totul foarte bine, pune compoziția într-un lighean și toarnă 10 litri de apă. Pune acolo prosoapele și lasă-le cel puțin 12 ore sau peste noapte. Prima dată clătește-le în apă rece, apoi în apă fierbinte.
Prosoapele se schimbă o dată la câteva zile deoarece au nevoie de spălare și doar așa s-ar putea păstra pufoase pentru mai mult timp. După spălare acestea trebuie scuturate foarte bine, astfel încât să își recapete flexibilitatea. Nu se calcă niciodată și nici nu se așează lângă alte haine deoarece lasă multe scame și materialele mai delicate se pot deteriora.
O regulă important este să speli prosoapele cu jumătate din detergentul pe care îl folosești în mod obișnuit la alte obiecte vestimentare.
Pentru a scăpa de petele de pe prosoapele de bucătărie și de mirosurile neplăcute, este nevoie să fie spălate la temperaturi înalte. Setează un program de spălare pentru bumbac sau pentru rufe foarte murdare. Temperatura de spălare trebuie să fie de cel puțin 60 de grade Celsius, pentru ca petele să se curețe. Dacă speli doar prosoape, poți seta chiar și o temperatură mai mare, de 90 de grade.