Prepararea mucenicilor este emblematică pentru ziua de 9 martie. În funcție de zona țării din care provine, fiecare gospodină are o rețetă proprie de mucenici, pe care o pregătește în fiecare an. Iată cu ce trebuie să ungi mucenicii după ce i-ai scos din cuptor, ca să aibă un gust desăvârșit!
În România, există două tipuri de mucenici: cei muntenești, specifici zonei de sud a țării, și cei moldovenești. În timp ce mucenicii muntenești sunt covrigei sub forma cifrei 8, fierți în sirop de zahăr cu nucă și cu scorțișoară, mucenicii moldovenești sunt colaci tot sub forma cifrei 8, copți și însiropați.
Pentru a face mucenici pufoși și aromați, ai nevoie de aluat de cozonac, dar și de câteva ingrediente cu care să îi ungi la final, pentru a le da savoare. Iată cum se face aluatul pentru mucenici!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol încăpător. Din laptele călduț, drojdie, un praf de zahăr și o lingură de făină se prepară o maia și se lasă să crească până când își dublează volumul. Se toarnă apoi peste făină, se adaugă și apa călduță, ouăle sparte și restul de zahăr. Se frământă până se obține un aluat omogen, după care se încorporează uleiul călduț.
Se lasă aluatul la crescut, la căldură, timp de o oră, după care se întind batoane de aluat de aproximativ 30 cm lungime. Acestea se modelează sub forma cifrei 8 și se pun în tavă, pe hârtie de copt. Se mai lasă la crescut 30 de minute, după care se ung cu ou bătut. Mucenicii se coc la 180 de grade timp de 45 de minute, până când se rumenesc.
Citește și: Mucenici fierți în lapte. Rețeta delicioasă pe care trebuie să o încerci
Ultimul pas este însiroparea mucenicilor și decorarea acestora cu miere și nucă. Pentru siropul pe care îl vei turna peste mucenicii proaspăt scoși din cuptor ai nevoie doar de trei ingrediente:
Citește și: De ce se mănâncă mucenici pe 9 martie. Semnificația celor 40 de Mucenici din Sevastia
Cele trei ingrediente se pun într-o cratiță pe foc și se amestecă până când zahărul s-a topit. Opțional, poți adăuga și puțină coajă de lămâie rasă. Toarnă siropul cald peste mucenici, din abundență.
Ultimul pas este să ungi mucenicii însiropați cu miere și să presari nucă deasupra lor. Pentru o savoare aparte, trage nuca la tigaie puțin sau pune-o 10 minute la cuptor, apoi toac-o cu un cuțit. Presară nucă din belșug peste mucenici și savurează-i.