Varza este una dintre cele mai gustoase și mai versatile legume. Ne putem bucura de ea aproape tot timpul anului, fie că este proaspătă sau murată. Pentru a ieși delicioasă atunci când o gătești, trebuie să ții cont de un anumit truc. Amestecul în care trebuie să ții varza înainte să o călești, pentru a rămâne crocantă și delicioasă.
Bucătăria românească are o mulțime de rețete cu varză, ideale pentru mese delicioase. De la banala salată de varză cu morcovi, până la varza călită, sarmale sau varză a la Cluj, această legumă este delicioasă sub orice formă și indiferent de rețeta după care este pregătită. Varza dulce se gătește diferit față de cea murată și este și puțin mai pretențioasă.
Indiferent că este albă sau roșie, varza trebuie să fie gătită la scurt timp după ce a fost tăiată. În caz contrar, aceasta fie oxidează și se înnegrește (varza albă), fie își pierde din culoare (varza roșie). Pentru a evita să se întâmple aceste lucruri, trebuie să ții cont de câteva aspecte.
În primul rând, varza trebuie să fie tocată cu un cuțit din inox sau din ceramică. Dacă nu o gătești imediat, pune-o într-un vas cu apă foarte rece, pentru a rămâne crocantă. Dacă este varză albă, adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apă. Acesta contribuie la echilibrarea pH-ului. Dacă este varză roșie, pune o lingură de oțet în apă, pentru ca varza să nu-și piardă din culoare.
Citește și: Ce e bine să faci cu varza murată înainte de a o folosi la sarmale. Greșeala banală care strică tot gustul
Ingrediente:
Mod de preparare:
Toacă varza și pune-o într-un vas cu apă foarte rece cu o linguriță de bicarbonat. Toacă mărunt ceapa și pune-o la călit în 3 linguri de ulei, cu sare și piper. Pune câteva crenguțe de cimbru uscat, boia și pasta de roșii și lasă pe foc timp de 5 minute. Scurge apa de la varză și pune-o în vasul de pe foc.
Amestecă din când în când și lasă varza la călit timp de 15-20 de minute sau până când varza este gătită complet. Adaugă apă dacă este nevoie. Varza ar trebui să fie gătită, dar să rămână crocantă când este gata. Oprește focul și adaugă mărarul tocat mărunt. Servește varza călită cu mămăligă sau cu pâine și ardei iute.