Plantele în ghiveci au de suferit din cauza temperaturilor scăzute, în sezonul rece. Pentru a le proteja de frig și îngheț, este ideal să nu le lași peste iarnă afară, ci să le depozitezi într-o încăpere în care temperatura ambientală ajunge măcar la 10 grade Celsius. Totuși, dacă nu ai cum să le ții la căldură, iată care este amestecul pe care trebuie să îl pui în ghivecele plantelor ca să reziste iarna.
Plantele în ghiveci pe care le ții în grădină, pe balcon sau pe terasă au de suferit din pricina temperaturilor negative. Unele dintre ele nu sunt deloc rezistente la frig și ajung să înghețe și să se ofilească peste iarnă. Pentru a evita acest lucru, ideal este ca plantele să nu fie lăsate afară în sezonul rece, mai ales atunci când temperaturile sunt cu minus.
Citește și: 3 plante pe care trebuie să le ai în casă pentru a atrage banii în 2023. Aduc belșug și prosperitate
Depozitează ghivecele în casă sau într-o încăpere închisă precum terasa, unde nu este la fel de frig ca afară. Ai grijă ca plantele să aibă parte de lumină și umiditate suficiente și să nu le așezi în apropierea sursei de căldură. Iarna, cele mai multe dintre plante intră în repaus vegetativ, adică nu mai înfloresc.
De asemenea, ele au nevoie de mai puțină apă decât în sezonul cald. Dacă în mod normal le udai de 3 ori pe săptămână, în sezonul rece pune-le apă doar de 2 ori pe săptămână sau doar atunci când solul de la suprafață este uscat. Ai grijă ca apa să fie la temperatura camerei, nu foarte rece.
Citește și: Plante rezistente la frig. Aceste flori trec ușor peste iarnă
Pentru a proteja de îngheț plantele în ghiveci, dar și pe cele din grădină, poți pune un amestec special deasupra solului. În magazinele de specialitate se găsește așa-numitul mulci, adică un amestec de scoarță de copac, așchii de lemn și rumeguș. Acesta are atât rol protector, cât și decorativ. Îl poți presăra în ghiveci, într-un strat de 2-3 centimetri grosime, dar îl poți pune și direct pe pământ, în curte. Solul nu va mai îngheța și vei evita și apariția buruienilor, atunci când vine căldura.
Poți cumpăra acest amestec gata preparat sau îl poți face tu din paie, frunze uscate, rumeguș și bucățele de lemn tăiate mărunt. Stratul izolează foarte bine și ajuta ca solul și, implicit, rădăcinile plantei să nu mai înghețe. Pentru a proteja și mai bine plantele de frig, poți înveli ghivecele în pături sau materiale textile, în special în perioadele în care temperaturile sunt negative.