Gândacii sunt insectele cu care vrem, nu vrem, ne confruntăm și dacă avem cea mai curată casă din lume. Aceștia se strecoară pe la țevi, scurgeri, intră pe la tocul ușii ori prin gurile de aerisire. Poți combate dăunătorii cu un truc simplu, chimic și natural.
Înainte de a pune în aplicare soluția de exterminare a gândacilor, trebuie să găsești cuibul insectelor. De multe ori, ei se află în crăpăturile dulapurilor și pe lângă țevile de scurgere, ei fiind foarte atrași de umezeală. Cel mai important lucru este că faci curățenie regulat și să nu lași vase murdare în chiuvetă după ce le folosești. Du gunoiul frecvent și asigură-te că izolația casei este bună, căci dacă blocul în care locuiești este infestat, negreșit te vei trezi și tu cu gândaci în casă. Acestea sunt doar câteva sfaturi de prevenție în ceea ce privește vizita dăunătorilor.
Cele mai la îndemână soluții se reduc la cumpărarea de soluții chimice din comerț care, de cele mai multe ori, fac gândacii să dispară o perioadă, pentru ca mai apoi să reapară și să îți strice dispoziția. Un alt dezavantaj este că substanțele din magazine sunt foarte toxice și îți pot afecta sănătatea.
Poți înlocui aceste substanțe cu un aparat cu ultrasunete ce ține gândații la distanță. El este eficient, însă, doar față de gândacii adulți, puii nefiind afectați de ultrasunetele emise. Un insecticid bun, pe care l-ai putea folosi în paralel cu aparatul, este Max Force de la Bayer, ce are ca substanță activă imidacloprid-ul, un neonicotinoit de generația a II-a ce acționează asupra receptorilor acetilcolinici din membrana post-sinaptică.
Producătorii insecticidului spun că după 24 de ore vei vedea primii gândaci morți, însă bine ar fi să nu îi strângi imediat, pentru că gândacii se vor hrăni cu semenii lor morți, creându-se un efect de cascadă, murind mai mulți. Mai poți folosi și capcane pentru gândaci, de genul celor cu pilici, în care insectele vor rămâne blocate.
Pentru un insecticid eficient, produs în casă, poți folosi 30 de gr de acid boric, de la farmacie, un cartof fiert de mărimea unui ou și un gălbenuș de ou fiert. Amestecă aceste ingrediente până se omogenizează, apoi pune câte o bucățică în fiecare colț unde știi că se adună gândacii. Și soluția formată din detergent de vase și apă dă rezultate mulțumitoare. Dacă pulverizezi această soluție pe gândaci, ei se vor sufoca, căci respiră prin piele.
Pentru soluții și mai simple și mai puțin nocive, poți folosi ulei esențial de lavandă sau de eucalipt. Picură puțină substanță pe bucăți de vată, apoi plasează-le în locurile unde există gândaci. Insectele nu vor suporta mirosul și vor muri.