Amintirea din copilărie care îl bântuie și acum pe Mihai Morar: „Zile întregi nu eram om”. Ce și-a propus să facă în calitate de ambasador Hope and Homes for Children VIDEO EXCLUSIV

”Am vizitat foarte multe orfelinate”

Mihai Morar se numără printre ambasadorii Hope and Homes for Children însă asocierea lui cu această fundație nu este una oarecare. Scopul lui de a schimba ceva în soarta copiilor instituționalizați a început cu mult înainte de el să știe de Hope and Homes for Children și fundația să știe cine este Mihai Morar. Totul a început acum mai bine de 20 de ani, însă imaginile copiilor abandonați îi vin și acum în minte. Mihai Morar a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro că va face tot ce îi stă în putință pentru a muta toți copiii abandonați în case de tip familial.

”Nu pot să uit fețele acelor copii”

Pe 4 aprilie, Mihai Morar împreună cu ceilalți ambasadori Hope and Homes for Children: Amalia Enache, David Popovici, Marius Manole și Alexandru Tomescu, a dat startul celei mai ambițioase campanii de strângere de fonduri realizată până acum pentru copiii din orfelinate. Ambasadorii își propun să strângă în jurul lor cea mai mare comunitate de donatori pentru a construi, de la zero, o casă familială pentru 12 copii cu nevoi speciale și medii. Implicarea lui Mihai Morar în această organizație nu este una întâmplătoare, ci cumva părea menită să se întâmple.

”Totul a început când nici nu știam că există Hope and Homes for Children și ei nu știau că există Mihai Morar. Eram încă în Baia Mare, urma să termin liceul. Atunci apărea un nebun, că altfel nu pot să-i zic, era un proaspăt absolvent de facultate care făcea tururi prin Maramureș și le arăta străinilor în ce condiții trăiesc copiii”, ne-a mărturisit omul de radio.

Citește și:Secretul prieteniei dintre Daniel Buzdugan și Mihai Morar. Cum reușește să reziste relația lor de mai bine de două decenii VIDEO EXCLUSIV – Ego.ro

În momentul de față se dorește contruirea unui centru de tip rezidențial pentru copii cu dizabilități, din sectorul 5, București, aproape de școala specoală pe care unii dintre copii o urmează, pe un teren pus la dispoziție de DGASPC Sector 5 și care are scopul de a oferi un mediu similar celui familial, în care copiii primesc îngrijire și educație adecvată nevoilor lor specifice. Acest lucru este extrem de important pentru Mihai Morar căci a văzut nu unul, ci mai multe centre de plasament, dar mai ales a văzut cum au crescut mulți dintre copiii abandonați.

”Eu în copilăria mea, țin minte, în Baia Mare, Maramureș, am vizitat foarte multe orfelinate. Că am fost în vizită cu școala, că am în vizită în interes jurnalist, că lucram la ziar pe vremea aia, o să țin minte niște imagini pe care nu o să le uit niciodată. Eu am uitat amănunte din copilăria mea, dar nu pot să uit fețele acelor copii, care după ce le duceai un pachețel de Crăciun sau un ursuleț de pluș, stăteau la gratii pur și simplu și se uitau lung după tine. Zile întregi nu eram om. Aveam în cap doar chipul acela al copilului care cred că aștepta ani întregi să te întorci cu un ursuleț”, ne-a explicat fostul prezentator TV.

Pe de altă parte a încercat să tragă un semnal de alarmă și să puncteze faptul că, în 2024, nu doar copiii din centrele de plasament sunt supuși abandonului, ci chiar mulți dintre copiii care trăiesc în case alături de părinții lor.

”Nu este suficient să ducem un ursuleț, cum nu este suficient în copilăria copiilor noștri să venim din când în când pe acasă și să le arătam ce le-am adus. Suntem generația de părinți cea mai deconectată de copiii noștri. Au fost generații  mai violente, au fost generații mai agresive, au fost generații mai prost educate decât generația noastră, dar văd din ce în ce mai des, suntem cei mai deconectați de copiii noștri. Efectiv sunt părinți care au abandonat rolul de părinte pentru bani, pentru internet, pentru Tik Tok și așa mai departe. Ne plângem că stau copiii pe tablete, dar nu ne uităm la noi în oglindă, pentru că noi i-am învățat să stea, pentru că noi nu le-am dat alternativă, noi nu le-am dat timpul lor. Gândiți-vă că toți copiii ăștia din orfelinate au crescut așa. Nu este normal să trăiești într-o familie sau să ai o familie, să spui că sunt tată de familie și să îți lași copiii să crească singuri”, a mai completat Mihai Morar.

Mihai Morar a trăit amintiri crunte cu copiii din orfelinate

Ca un făcut, doi băimăreni care vizitau în aceeași perioadă orfelinatele din Maramureș, unul pentru a strânge fonduri, celălalt pentru a atrage atenția cu ajutorul materialelor media asupra a ceea ce se întâmplă în centrele de plasament, aveau să se întâlnească și să lupte împreună pentru aceeași cauză.

”Tot ceea ce facem facem că ni s-a întâmplat ceva în copilărie. Puteam să fiu ambasador la nu știu, orice altă fundație în România. De ce s-a întâmplat să mă văd după 20 de ani cu omul, cu Ștefan Dărăbuș, care îi ducea pe străini pe la orfelinatele din România și vedea mizeria de acolo, copii crescuți în paturi din alea de metal, copii bătuți, mirosea a urină în toate saloanele alea. De ce s-a întâmplat să mă văd cu omul ăsta peste 20 de ani, culmea în București, el fiind din Baia Mare de asemenea, și să-mi propună rolul de ambasador Hope and Homes fot Children, fără să știe că eu am trăit niște amintiri crunte cu copiii ăștia instituționalizați”, ne-a explicat Mihai Morar.

Spre deosebire de acele vremuri, acum spune că privește totul cu optimism și că are încredere că lucrurile vor fi favorabile pentru acești copii. Se bucură că publicul său este de partea lui și mereu vine în ajutorarea cazelor sale, dar și că Hope and Homes for Children are o comunitate extrem de mare.

”Cert este că lucrurile sunt mult mai bune decât acum 20 de ani. Mai sunt doar câteva mii de copii care cresc în orfelinate. Cresc este un cuvânt mare, trăiesc, subzistă. Statul român este obligat până în 2027 să desființeze toate centrele astea de plasament și să îi mute pe copii în familii sau în case de tip familial. Doar că statul român este foarte interesat să scape de copiii ăștia cu orice preț ca să dea bine la Uniunea Europeană. Întrebarea este cum îi mutăm. Nu îi putem muta cu forța, trebuie să îi mutăm cu dragoste și casa asta pe care o construim împreună cu ambasadorii Hope and Homes for Children va găzdui 12 copii pe care îi știm pe nume, cu care chiar au ieșit la joacă colegii de la Hope and Homes, le știu poveștile și abia aștept să o terminăm și să-i mutăm acolo”.

Citește și: Fetița lui Mihai Morar, performanță la 4 anișori. Unde apare Roua: “A trebuit să semnez pe 100 de ani” VIDEO EXCLUSIV

Tot ce își doresc este să mute copiii din centrele de plasament în case în care au toate șansele să se dezvolte frumos și să se integreze cu ușurință în societate după terminarea studiilor.

”Practic încercăm prin casele astea și Hope and Homes a construit aproape 150, dacă nu mai mult, să recreem atmosfera dintr-o familie. Asta înseamnă că au acces peste tot, într-un orfelinat nu au voie la bucătărie, dulapurile se țin sub cheie, băile sunt comune. Aici fiecare are baia lui, fiecare are pătuțul lui, nu de fier, nu de tablă, ci un pat ca oricare alt pat, au acces la bucătărie copiii, își pot găti, nu le interzice nimeni să gătească, să experimenteze, să greșească. E o casă cu curte, e o casă în care au sufrageria unde se văd, locul în care pot să-și facă temele fiecare dintre ei, merg la școală. Foarte mulți copii, și ăsta este un lucru îmbucurător, după ce au fost mutați din orfelinate în case de tip familial, culmea, nu că au terminat liceul, dar au mers mai departe la facultate. Chiar am cunoscut anul trecut o fată care plecase în viață fără nimic, abandonată într-un spital, crescută în orfelinat, mutată în astfel de casă, a învățat foarte bine în liceu și a dat la Facultatea de Asistență Socială ca să devină și ea un om care ajută alți copii. Mi se pare minunat”, a mai completat Mihai Morar pentru EGO.ro, îndemnând pe toți să trimită mesaj la 8844 cu textul HOPE.

Video: Mihai Robu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *