Analize anuale gratuite, pe care ar trebui să le faceți neapărat, pentru a afla starea voastră de sănătate. Sigur că, de cele mai multe ori când nu avem simptome, evităm să facem asta și ajungem la medic doar atunci când intervine ceva. Este important să știți că trebuie să mergeți la medic, măcar o dată pe an, pentru a preveni situațiile mai grave. Iată mai jos, care sunt analizele uzuale, pe care le puteți face gratuit.
Este foarte important să știți care vă este starea de sănătate. Pentru asta, sunt câteva analize elementare pe care trebuie să le faceți. Mai exact, analizele uzuale, făcute anual.
De asemenea, acestea sunt o modalitate bună de a descoperi din timp o problemă de sănătate și de a monitoriza cât de bine răspunde organismul vostru la tratamentele pe care le urmați. Evident, acolo unde este cazul.
Indicat este ca analizele de rutină să se facă anual. Pentru asta puteți discuta cu medicul de familie, pentru a afla dacă există alte teste de care este posibil să aveți nevoie. Acestea se fac în plus față de analizele uzuale.
De asemenea, număr de trombocite și indici trombocitari: volum trombocitar mediu și lărgimea distribuției trombocitare, precum și reticulocitele. De asemenea, se măsoară timpii de sângerare, de coagulare, Quick, calcularea INR.
Printre analizele uzuale care pot necesita abținerea de la mâncare și băuturi se numără:
„De obicei, medicul de familie este cel care îți recomandă anumite analize de sânge în timpul unui control de rutină sau în cadrul unui consult pentru o anumită afecțiune.
Analizele decontate în anumite condiții, de exemplu cele hormonale sau markeri tumorali, necesită bilet de trimitere strict de la medicii din specialitatea respectivă, potrivit medicului de familie”, explică medicul specialist.
„Nicăieri nu este stipulat că trebuie să facem anual analize, cel puțin nu în România. În alte țări este o altă abordare în managementul susținerii sănătății și în prevenție. Neprezentarea la controlul clinic anual, inclusiv efectuarea analizelor, în luna de naștere, are repercusiuni de diverse facturi“, adaugă dr. Ana Maria Bucur.
„În circumstanțe ale degradării fizice osteoarticulare legate de vârstă, se vor recomanda și analize ca fibrinogen, proteina C reactivă, factorul reumatoid, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor). În afectarea hepatică se vor efectua și electroforeza, gama-transferaza, AgHBs și Ac HCV. În afectarea colecistului, se vor efectua și bilirubina totală, directă și indirectă”, a mai explicat medicul.