Un nou proiect de lege spune că românii nu vor mai putea să vrească anumite animale în curte. Totul după ce în România sunt tot mai mulți oameni care au transformat creșterea animalelor într-o adevărată afacere. Proiectul de lege îi va obliga pe români să renunțe la această sursă de venit.
Cei care doresc schimbarea legii spun că animalele sunt crescute în condiții inumane pentru ca apoi să fie sacrificate pentru blana lor.
„Gândim că este un pas către normalitate în România. Nu există o tradiție în țara noastră pentru creșterea acestor animale, însă am descoperit că s-au înființat ferme specializate în acest domeniu pe teritoriul nostru. Modul în care aceste animale sunt crescute și sacrificate reprezintă acte de cruzime”, a declarat Gheorghe Pecingină, membru al Camerei Deputaților.
Totul a pornit în România după ce organizația Humane Society International a făcut o investigație sub acoperire în câteva ferme de șinșila și nurci din România. Acolo, spun ei, au găsit condiții improprii în care erau ținute animalele.
„Ce am găsit noi acolo e absolut groaznic de văzut. Nu trebuie să fii nici un militant, nici un expert ca să înțelegi că este profund greșit ca să vezi animale care trag disperate cu dinții de gratii, țipă și poartă un guler de metal în jurul gâtului, o viață întreagă ca să nu poată ieși dintr-o cușcă, să poată să stea la împerecheat. Și toate astea pentru ce?! Pentru o haină pe care o porți o dată, care cuiva conferă un anumit statut… pentru ce?”, a spus Andreea Roseti de la HSI România.
În ultimii ani industria blănurilor în România a fost într-un declin. Dacă în 2013 valoarea blănurilor exportate din țara noastră a depășit 1,5 milioane de euro, în 2021 cifra nu a atins un milion de euro.
Lege – pentru completarea art. 9 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor
Articol unic – La art. 9 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 30 aprilie 2004, cu modificările și completările ulterioare, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
„(3) Este interzisă creșterea și eutanasierea în scop comercial a tuturor speciilor de șinșila și a nurcilor”.
Vezi și – Regula celor 5 porci nu se mai aplică. Câte animale au voie românii să crească în curte