Chiar dacă suntem în plină vară, fenomenele meteo extreme continuă să își facă simțită prezența în numeroase zone din țară. Ploile însoțite de descărcări electrice, vântul puternic și instabilitatea atmosferică accentuată vor fi prezente pe parcursul weekend-ului, în mai multe zone din țară. ANM a transmis o avertizare cod galben de fenomene meteo periculoase. Care sunt zonele vizate.
Fenomenele meteo extreme vor fi prezente în România și pe parcursul zilei de sâmbătă. ANM a emis o avertizare cod galben de vreme instabilă, iar autoritățile atrag atenția asupra pericolelor care pot apărea în timpul unor astfel de fenomene meteorologice. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis, prin intermediul unei postări pe Facebook, la ce să ne așteptăm din punct de vedere al vremii pe parcursul acestei zile.
Citește și: Care este pluralul cuvântului furtună. Multe persoane fac greșeala
ANM a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. Vântul va avea intensificări în Dobrogea, estul Munteniei și sudul și centrul Moldovei, potrivit IGSU. În aceste zone, rafalele vor atinge viteze cuprinse între 55 și 70 km/h. În zonele înalte ale Carpaților de Curbură și Meridionali, rafalele vor ajunge la 80-90 km/h.
De asemenea, județele Vaslui, Galați, Constanța și Tulcea sunt vizate de un cod galben de ploi abundente. Cantitățile de apă vor fi însemnate și pot atinge 25 l/mp și, izolat, 40 l/mp.
Citește și: Ce nu e bine să faci niciodată în casă atunci când e furtună și fulgeră. Mesajul clar al specialiștilor
Autoritățile vin și cu o serie de recomandări pentru oameni, în acest context meteorologic. Pentru a evita incidentele și inundațiile, românii din zonele vizate de codul galben de vreme rea trebuie să țină cont de următoarele recomandări:
- Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
- În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
Citește și: România, lovită de ciclonul din Italia? Ce spun meteorologii. Anunț de ultimă oră
- Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
- Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
- Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
- Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.