Se apropie perioada vacanţelor, iar românii se pot trezi că nu vor avea buletin la timp, deoarece termenul de eliberare se poate prelungi și până la 20 zile. Toate direcţiile de evidenţă a populaţiei din ţară se plâng că este criză de plastic pentru tipărirea cărţilor de identitate și trag la răspundere Ministerul de Interne pentru această situație.
Conform prevederilor legale, termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile de la data înregistrării cererii la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor. Acesta poate fi, însă, prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidența persoanelor. Dar, în cele mai multe cazuri, autoritățile locale oferă un termen de aproximativ 10 zile pentru eliberarea cărții de identitate.
Însă pot apărea și probleme, așa cum se întâmplă în această perioadă, deoarece este criză de plastic pentru tipărirea cărţilor de identitate la toate direcţiile de evidenţă a populaţiei din ţară. Acestea dau vina pe Ministerul de Interne pentru situația cu care se confruntă şi spun că nu le rămâne decât să aştepte remedierea situaţiei.
În aceste condiții, termenul de eliberare a cărților de identitate este și de 20 de zile calendaristice, în loc de 5-7 zile cât era înainte.
Taxa unică pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 lei și se poate plăti la orice oficiu al Poștei Române sau CEC Bank sau direct la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea buletinului. În București, nu există taxă pentru eliberarea buletinului în regim de urgenţă, dar în alte localități poate exista o taxă de urgență în functie de decizia autorităților locale.
Termenul de valabilitate a cărţii de identitate este:
România urmează să treacă la carțile de identitate electronice. A fost lansat deja programul pilot la CLuj-Napoca, iar atunci când acesta se va încheia, se va extinde în toată țara.
În august 2021 autoritățile au lansat proiectul pilot de înlocuire a actualelor cărți de identitate cu buletine biometrice, conform unui regulament al Uniunii Europene. Astfel, românii vor putea opta pentru eliberarea unui buletin biometric sau cu cip care va conține diverse date personale. Mai exact, pe lângă datele personale de pe buletinele clasice, actul de identitate cu cip va putea conține datele biometrice, adică imaginea feţei şi, eventual, amprentele a două degete, precum şi o semnătură digitală.