Aparatele din casă care consumă cel mai mult curent. Facturile uriașe la energia electrică i-au speriat pe români. Oamenii au început să facă economie pentru a nu fi nevoiți să plătească sume astronomice la final de lună. Însă pentru a reduce și mai mult cheltuielile este necesar să știm care sunt cei mai mari consumatori din locuință.
Potrivit experiților în energie, printre cei mai mari consumatori de energie electrică din casă se numără frigiderul și mașina de spălat. Însă doar cele vechi ne pot încărca factura în mod semnificativ.
Astfel de electrocasnice mai vechi de 10 ani vor anula toate eforturile noastre de economisire. Înlocuirea lor cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, ar putea presupune un efort financiar, dar la finalul fiecărei luni, cu siguranță vei plăti mai puțin la energia electrică.
„După standardele europene, o clasă cea mai puţin eficientă energetic poate consuma până la 100-130% mai mult decât cea mai eficientă clasă eficientă energetic”, atrage atenţia Olivian Savin, expert în energie.
„Dacă optăm pentru cea mai eficientă clasă putem economisi până la mai bine de jumătate de preţ din factura aferentă acestui aparat electrocasnic”, a adăugat acesta.
Spre exemplu, un frigider cu o capacitate de 330 de litri din clasa F consumă anual peste 300 kwh, iar pe lună cam 25-30 kwh. Același aparat electrocasnic din clasa energetică A consumă lunar cu aproximativ 15 kwh mai puțin. Deci aproape la jumătate.
Există însă și alte aparate care au un consum mare de energie. Pe lângă cel de aer condiționat, plita electrică se regăsește și ea în clasamentul celor mai mari consumatori din locuință. Aceasta ajunge să consume aproximativ 120 de kilowați lunar, iar specialiștii ne recomandă chiar să renunțăm la ea.
Guvernul României a plafonat consumul la energie la 255 de kilowați lunar. Românii care depășesc acest prag plătesc prețul întreg din contract.
Se schimbă modul de calcul pentru facturile la electricitate. Ordonanţa de Urgenţă va fi modificată în Senat, astfel încât compensarea să se facă la consumul de electricitate din prezent, şi nu la media pe anul anterior, cum era până acum.
Cel mai mic tarif la energia electrică este de 0,68 lei/ kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care cuonsumă între 0 și 100 kWh inclusiv. Iar clienților care vor avea un consum între 100,01 și 300 kWh inclusiv li se va percepe un tarif de 0,80 lei/ kWh.
Citește și: „7 aparate din casă care cresc cel mai mult factura la curent. Cum poți economisi, de fapt, fără să renunți la ele”