Aparatul din casă care consumă cât 80 de becuri economice. Românii au început să facă economie la curent, speriați fiind de facturile mari pe care le-ar putea primi la energia electrică. Însă pentru a-ți forma o părere obiectivă despre cum să faci economie, trebuie să știi care sunt energofagele din locuința ta. Iată o listă, mai jos
Potrivit specialiștilor, cei mai mari consumatori de energie electrică dintr-o locuință sunt aparatele electrocasnice. Iar pe primul loc se află mașina de spălat rufe.
Acest electrocasnic este fără îndoială, cel mai mare consumator de energie dintr-o locuință. O mașină de spălat cu o capacitate de 5 kilograme consumă aproximativ 0,85 kWh, deci echivalentul, în lei, de 51 de bani per ciclu de spălare. Ceea ce înseamnă că dacă într-o lună este folosită de 10 ori, mașina de spălat va încărcat factura la curent cu peste 5 lei.
Frigiderul este al doilea mare consumator de energie din casă. Un model standard, cu o capacitate totală de 330 de litri, certificat A+ , consumă 281 kWh/an. Ceea ce înseamnă că într-o singură zi, combina frigorifică îi face pe români să scoată din buzunar aproxiamtiv 45 de bani. Rezultă de aici că într-o lună consumul acestui aparat electrocasnic ajunge la circa 14 lei.
Aspiratorul și fierul de călcat, utilizate, în medie, pentru o perioadă de aproximativ 15 minute zilnic, adaugă la factură aproximativ 9 lei pe lună.
Și becurile pe care le avem ne pot încărca semnificativ factura la final de lună. Potrivit experților, cele mai indicate sunt becurile LED. Deși costă mai mult, avantajele pe care le oferă față de cele normale nu pot fi contestate. Becurile led au o durată de viață de până la 30 de ori mai mare față de cele obișnuite și consumă mult mai puțin. În timp ce un bec normal ajunge să consume până la 100 de W, unul led poate consuma între 3 și 20 de W.
De asemenea, placa de păr, dacă este utilizată des, va încărca factura la energia electrică. O placă de păr consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 cu led. Așadar, un minut de folosire a plăcii de păr este echivalentul a 8 ore de funcționare a unui bec LED.
Nici banalul uscător de păr, regăsit acum în majoritatea gospodăriilor, nu trebuie neglijat. Acesta consumă 800 de W, însă poate să difere în funcție de puterea sa și timpul de utilizare. Deși puterea sa este mare, timpul de utilizare a acestuia este mai mică decât în cazul altor electrocasnice, cum ar fi frigiderul sau mașina de spălat.