Aparatul din casă care consumă cea mai multă energie electrică. Îți crește considerabil factura

Aparatul din casă care consumă cea mai multă energie electrică. Îți crește considerabil factura

Aparatul din casă care consumă cea mai multă energie electrică. Odată cu creșterea prețurilor la energia electrică, ne gândim tot mai mult la cum să reducem din consum. Iar cei mai mari consumatori de energie dintr-o gospodărie sunt electrocasnicele mari, mai ales cele care nu sunt încadrate într-o clasă energetică superioară. Dar nu sunt de neglijat nici produsele pe care le folosim ocazional, cum ar fi cele de îngrijit părul.

Aparatul din casă care consumă cea mai multă energie electrică

Pe timpul verii, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă este aerul condiționat. Acesta, dacă nu este folosit corespunzător, îți poate încărca factura la curentul electric destul de mult. Multă lume este tentată să seteze aparatul de aer condiționat, mai ales în zilele caniculare, la o temperatură de 16-17 grade Celsius. Ceea ce nu este deloc recomandat, pentru că va crește inutil consumul de energie. Specialiștii ne sfătuiesc să îl setăm la 23-24 de grade Celsius. Astfel, camera se va răci în continuare, temperatura va fi plăcută, iar consumul de energie va scădea cu până la 20%.

Electrocasnicele mari precum frigiderul și mașina de spalat rufe sau vase pot fi adevărați „dușmani” ai portofelului. Dacă nu sunt alese cu atenție, în funcție de clasa energetică, și nu sunt folosite în mod corespunzător, acestea pot mări substanțial consumul de energie.

Citește și: „Temperatura la care trebuie setat frigiderul pentru un consum mai mic de energie electrică. Vei face mari economii lunar

Becurile LED, mult mai eficiente din punct de vedere al consumului

Becurile nu trebuie neglijate nici ele. Dacă nu suntem atenți la ce fel de becuri alegem, la final de lună vom avea neplăcuta surpriză a unei facturi mult mai mari. Ca să ne ajute să le alegem mai ușor, Uniunea Europeană impune producătorilor să atribuie produselor lor o etichetă în funcție de cât de eficiente sunt, raportate la preț-consum.

Fără doar și poate, cele mai eficiente sunt becurile led, spun experții. Deși costă mai mult, avantajele pe care le oferă față de cele normale nu pot fi contestate. Becurile led au o durată  de viață de până la 30  de ori mai mare față de cele obișnuite și consumă mult mai puțin. În timp ce un bec normal ajunge să consume până la 100 de W, unul led poate consuma între 3 și 20 de W.

Într-o locuință, marii consumatori de energie electrică sunt cuptorul electric și plita, cana pentru încălzit apa și prăjitorul de pâine.

Dar sunt și anumite aparate care, deși sunt folosite ocazional, pot încărca foarte mult factura la final de lună. Spre exemplu, uscătorul de păr, placa și ondulatorul. O placă de păr consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 cu led. Așadar, un minut de folosire a plăcii de păr este echivalentul a 8 ore de funcționare a unui bec led.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.8 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *