Aparatul din casă care îți poate dubla factura la curent. În 4 ore, îți poate da contorul peste cap

De acum îl vei folosi mai rar
Aparatul din casă care îți poate dubla factura la curent. În 4 ore, îți poate da contorul peste cap

Mulți dintre români au fost șocați în ultimele luni atunci când au primit facturile la curent. Ulterior au început să caute soluții pentru a plăti mai puțin, însă sunt lucruri de care trebuie neapărat să știe. Spre exemplu există un electrocasnic din cauza căruia factura la curent se poate dubla. Acesta consumă foarte mult curent, cât 475 de becuri economice.

Aparatul din casă care îți poate dubla factura la curent. Este folosit aproape zilnic

Acest aparat electrocasnic poate consuma într-un minut cât consumă altele în patru ore. Este prezent aproape în orice casă și este folosite uneori aproape zilnic. Despre ce este vorba? Chiar despre aspirator. Acest electrocasnic poate consuma chiar și 1900 de watti pe oră, adică aproape cât 475 de becuri economice. Consumul aspiratorului este diferit de la un model la altul. Potrivit cancan.ro, aspiratoarele din categoria A consumă mai mult față de cele din categoria G. Aspiratoarele din categoria triplu A (AAA) consumă foarte puțin energie electrică.

De asemenea, aerul condiționat, frigiderul, televizorul, calculatorul sau mașina de spălat sunt electrocasnice care pot consuma foarte mult.

Cât curent electric consumă un router? Calcul pentru un an întreg

Există persoane care susțin că routerul ar trebui închis pe parcursul nopții, atunci când nu este folosit. În același timp ce altele consideră că nu merită efortul, pentru că s-ar putea strica mai repede, iar diferența de consum este mică. Pentru a afla cât consumă un router, vom lua în considerare cazul de mai sus, în care dispozitivul funcționează în permanență, nefiind scos din priză. Un consum mediu estimat pe oră a unui router este între 12 și 18 wați. Luând ca referință o medie de 14 wați și un cost al prețului energiei electrice estimat la 0,14 €/kwh, putem calcula cât am cheltui într-un an de utilizare:

  • Primul pas este să transformăm unitatea de măsură din wați în kilowați. 14 wați/ 1000 = 0,014 kwh;
  • Calculăm numărul de ore dintr-o lună: 24 de ore x 30 de zile = 720 de ore. Reamintim că ne raportăm la cazul în care routerul funcționează non-stop;
  • Înmulțim numărul de kilowați cu cel al orelor. 0,014 kW x 720 de ore = 10,08 kwh într-o lună;
  • Înmulțim numărul de kilowați cu prețul curentului electric. 10,08 kwh x 0,14  euro = 1,41 euro pe lună (aproximativ 7 lei);
  • Pentru a afla costul total anual înmulțim rezultatul cu 12. Respectiv 1,41 euro x 12 = 16,92 euro (aproximativ 85 de lei).

Știi care este clădirea din România care consumă curent electric cât un orășel?

Este vorba de Palatul Parlamentului. În luna februarie, clădirea a înregistrat un consum de 1 milion kw/h, echivalentul unui oraș mai mic sau a 20.000 de apartamente. Factura a fost și ea pe măsură: 1 milion de lei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *