Apare o nouă meserie în România. Este unică în lume, iar guvernanții susțin că în câțiva ani numărul persoanelor angajate în acest domeniu va fi de ordinul miilor. În momentul de față, un număr de 150 de persoane sunt instruite să ocupe un astfel de post. Iată despre ce este vorba.
Nu stăm noi prea bine la capitolul agricultură, mai ales în contextul în care, se pare, nu vom primi niciun leu din PNRR, pentru că în program nu au fost prevăzute sume pentru acest sector extrem de important, potrivit ministrului Agriculturii Adrian Chesnoiu, dar vom avea experți în acest domeniu.
În România a apărut o meserie care nu mai există nicăieri în lume. Este vorba de cea de „expert în dezvoltare durabilă în agricultură”. Însă nu numai în acest domeniu vor fi pregătiți de către stat viitorii experți, ci în mai multe sectoare de activitate, spune consilierul de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely.
”Noi, în România, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem o nouă meserie – expert în dezvoltare durabilă – şi suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din câte am aflat. O să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026, primii 150 îi educăm acum printr-un curs post universitar în administraţia publică şi nu numai, expert în dezvoltare durabilă în diferite domenii”, a transmis Borbely la Conferinţa Naţională dedicată Programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură”.
În strategia Departamentului există 17 obiective, iar unele dintre ele sunt legate în mod direct de agricultură.
”Obiectivul 2 este clar: fără foamete, obiectivul 9, care înseamnă cercetare-inovare, obiectivul 11 – comunităţi durabile, obiectivul 12 – producţie şi consum durabil şi obiectivul 15 – biodiversitatea, dar menţionez şi 14 cu viaţa acvatică”, a mai spus consilierul de stat.
Laszlo Borbely afirmă că fără agricultură nicio țară nu este prosperă și evidențiază faptul că în decursul anilor sumele alocate din PIB agriculturii au fost tot mai mici. În plus, dezastrele naturale care au avut loc în anii trecuți au afectat și mai tare acest sector, mai spune oficialul.
”Ce înseamnă acest lucru? Fără agricultură nicio ţară nu este prosperă. Dacă ne uităm la cifre, în 2011 din PIB am avut 6,5% agricultură, în 2020 – 3,5%, o rată de creştere mai mică decât restul economiei, avem încă o problemă la schimbări climatice (…) În 2005 -2006, 2010 – 2011 am avut acele inundaţii dezastruoase, de câţiva ani avem secetă, avem îngheţ, cum răspundem la aceste lucruri?”, a continuat Laszlo Borbely, arată stirileprotv.ro.