Banca Națională a României urmează să lanseze pe piață o nouă monedă, pentru a-l omagia pe unul dintre cei mai mari regizori români. La 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei, apare o nouă monedă în România, cu o valoare nominală de 10 lei. Elementele de identificare au legătură cu cinematografia și cu activitatea lui Liviu Ciulei.
Moneda cu tema 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei va fi lansată începând cu data de 10 iulie 2023. Pe avers, moneda va avea o clachetă cinematografică și role de film, precum și inscripția ”România”, stema țării, anul în care a fost emisă și valoarea nominală: 10 lei. Pe revers, este portretul lui Liviu Ciulei, precum și inscripția ”100 de ani de la naștere”.
Monedele din argint nu vor fi folosite la tranzacții, ci vor fi ambalate în metacrilat transparent. Acestea vor fi însoțite de certificate de autenticitate și broșuri de prezentare, în limbile română, engleză și franceză. Certificatele vor fi semnate de guvernatorul BNR și casierul central.
Citește și: Care este pluralul cuvântului monedă. Mulți îl folosesc greșit
Vor fi scoase pe piață maximum 5000 de monede, iar un exemplar se va vinde cu prețul de 470 de lei, împreună cu broșura și certificatul. BNR va lansa aceste monede prin intermediul sucursalelor regionale din țară.
Liviu Ciulei, cel care va fi omagiat cu moneda de argint lansată de BNR, a fost unul dintre cei mai mari regizori români. A primit un premiu la Cannes pentru filmul ”Pădurea Spânzuraților”, considerat unul dintre cele mai bune filme românești făcute vreodată. A regizat și a semnat scenariul și pentru alte filme românești celebre, precum ”La Moara cu noroc”, ”Valurile Dunării” sau ”O scrisoare pierdută”.
Pe piața din România circulă 4 tipuri de monede și 8 tipuri de bancnote, cu valoare nominală de la 1 ban la 500 de lei. În ceea ce privește bancnotele, cele mai utilizate sunt cele cu valoare nominală mică și medie. Potrivit unui raport al BNR, în anii trecuți, cea mai folosită bancnotă pentru plăți și tranzacții a fost cea de 1 leu. Peste 25% dintre bancnotele tranzacționate în România au avut această valoare.
Citește și: Moneda care te poate îmbogăți. Primești pe loc 100.000 de euro dacă o ai acasă
Pe locul al doilea în topul celor mai folosite bancnote, potrivit aceluiași raport, este cea de 100 de lei. Din totalul banilor folosiți, peste 22% au fost bancnote de 100 de lei. Și bancnota de 50 de lei a fost folosită în proporție foarte mare: 18% dintre bancnote au avut această valoare.
La polul opus, cea mai puțin utilizată bancnotă a fost cea cu valoarea cea mai mare, respectiv de 500 de lei. Mai puțin de 1% dintre bancnotele folosite la plăți și tranzacții au avut această valoare nominală.