Ar putea exista „Pandora” din filmul „Avatar” în Univers? Ce spun oamenii de știință

Ar putea exista Pandora din filmul Avatar în Univers? Ce spun oamenii de știință

Ar putea exista „Pandora” din filmul „Avatar” în Univers? Este o întrebare la care mulți fani ai producției hollywoodiene ar dori să afle un răspuns. Pandora este o lume plină de biodiversitate luxuriantă și peisaje diverse, unde trăiesc Na’vi, o specie de umanoizi inteligenți care trăiesc în simbioză cu celelalte forme de viață de pe Pandora.

Pandora nu este o planetă în sine, ci orbitează în jurul unui gigant gazos puțin mai mic decât Jupiter. Această lume a servit ca decor pentru intriga producției Avatar, lansată în 2009, care a captivat pe deplin publicul și a devenit rapid filmul cu cele mai mari încasări din istorie, depășit abia în 2019 de Avengers: Endgame.

Ar putea exista „Pandora” din filmul „Avatar” în Univers? Ce spun oamenii de știință

Pandora ar orbita în jurul lui Polyphemus, un gigant gazos de mărimea lui Saturn, deși mai dens decât acesta și, prin urmare, mai asemănător ca aspect cu Jupiter, deși cu o nuanță albăstruie în straturile superioare ale atmosferei sale. Polyphemus ar avea și alte luni, care ar perturba orbita Pandorei și i-ar încălzi interiorul prin frecare, ca Io, luna lui Jupiter, spre exemplu.

Polyphemus ar fi una dintre cele câteva planete (unele stâncoase, altele gazoase) care orbitează în jurul stelei Alpha Centauri A. Ea ar orbita la o distanță de aproape 1,5 unități astronomice, având nevoie de mai mult de 500 de zile pentru a parcurge o orbită în jurul stelei sale. Această distanță ar însemna că Pandora s-ar afla în zona locuibilă a lui Alpha Centauri A, spun cei de la muyinteresante.es.

Aceasta este cea mai mare stea din trio-ul Alpha Centauri, care este cel mai apropiat sistem solar, situat la puțin peste 4 ani lumină distanță. Sistemul este format din două stele asemănătoare Soarelui, Alpha Centauri A, care este puțin mai mare și mai fierbinte decât Soarele, și Alpha Centauri B, care este puțin mai mică și mai rece decât steaua noastră. Cele două orbitează una în jurul celeilalte la o distanță cuprinsă între 11 și 35 de unități astronomice, adică la distanțele dintre Soare și Saturn și, respectiv, Pluto.

Cea de-a treia stea din sistem este Proxima Centauri, o pitică roșie cu o dimensiune de doar 10% din cea a Soarelui, care orbitează în jurul perechii AB la o distanță de aproximativ 13 000 de unități astronomice.

Ar putea exista
Ar putea exista „Pandora” din filmul „Avatar” în Univers

În iulie 2023, telescopul Webb va analiza Alpha Centauri AB

În prezent, cunoaștem 3 planete care fac parte din acest sistem, deși toate orbitează în jurul planetei Proxima Centauri. Posibile planete în jurul lui Alpha Centauri A și B au fost anunțate de-a lungul anilor, dar niciuna dintre ele nu a fost confirmată. Aceste planete, dacă există, ar putea orbita fie direct în jurul uneia dintre cele două stele, fie în jurul ambelor stele simultan, descriind o orbită mare în jurul lor.

În iulie 2023, telescopul James Webb va observa perechea Alpha Centauri A și B în căutarea de planete. Se estimează că telescopul ar putea observa planete mai mari decât Pământul la distanțe de până la 3 unități astronomice. Prin urmare, din ceea ce știm până acum, prezența unei planete precum Polyphemus nu ar fi complet exclusă.

Citește și: „Avatar 2, în cinematografele din România din 16 decembrie. De ce a durat 13 ani ca să apară continuarea producției de succes

Ce culoare ar avea Polyphemus în realitate

Deși luna Pandora ar fi mult mai mare și mai masivă decât lunile giganților gazoși din sistemul solar, existența ei nu ar fi imposibilă, ci pur și simplu improbabilă, arată sursa citată. În prezent, nu există exo-luni cunoscute, deși cel mai probabil candidat ar fi luna Kepler-1625b I, un obiect de mărimea lui Neptun care orbitează în jurul unei planete de aproximativ 11 ori mai masive decât Jupiter.

Pe de altă parte, culoarea albastră a lui Polyphemus precum in film nu ar fi fezabilă, iar nuanța sa ar fi mai apropiată de cea a lui Jupiter, cu o atmosferă mai haotică, din cauza temperaturii sale mai ridicate. Culoarea albastră a lui Uranus și Neptun provine de la metanul din atmosfera lor, un gaz care nu ar putea supraviețui atât de aproape de o stea și care, prin urmare, este limitat la giganții mai îndepărtați și mai reci din sistemul nostru solar.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *