Ar trebui să ne uităm la ştiri în această perioadă? Traversăm una dintre cele mai nefericite crize la nivel mondial din prisma războiului izbucnit în Ucraina. Zi de zi apar știri cu evenimentele petrecute acolo care au un impact negativ asupra stării noastre. În prima emisiune Ego Life, psihologul Bianca Pescaru ne-a vorbit despre cum ar trebui să ne informăm în mod eficient, astfel încât știrile să nu ne mai afecteze la nivel emoțional.
Trăim vremuri dificile iar noutățile care apar nu ne îmbunătățesc starea de spirit, dimpotrivă. Dacă ne alimentăm permanent cu informații negative despre război, ne adâncim în anxietate. Este inevitabil să nu ne uităm la televizor și este chiar indicat să fim informați.
Însă, psihologul Bianca Pescaru ne sfătuiește să facem totul cu măsură, pentru a fi cât mai puțin afectați de ceea ce se petrece.
„Creierul are nevoie de informații. Dacă nu le are, încearcă să le fabrice. Este bine să ne informăm, dar să o facem echilibrat.”
Scenele prezentate pe canalele media sunt deosebit de violente și nu suntem obișnuiți să reacționăm la aceste scene distructive. Categoric, acestea ne pot afecta dacă avem tendința să ne uităm prea mult la televizor. Cu atat mai mult, în caz de anxietate sau stări depresive, aceste imagini nu fac decât să amplifice neliniștea.
Este bine să fim la curent cu ceea ce se întâmplă, dar echilibrul este foarte important. O dată sau de doua ori pe zi este suficient să ne informăm cu privire la războiul de la granițele noastre.
De asemenea, un alt aspect important sunt sursele. Informați-vă mereu din surse sigure și credibile, pentru a nu accentua sentimentele de panică. Este bine să evitați ulterior discuțiile cu cei apropiați pe această temă. Acestea nu fac decât să alimenteze teama sau pot da naștere unor polemici pe marginea acestui subiect delicat.