Toamna este sinonimă cu pregătirea conservelor pentru iarnă. Multe gospodine pun, în această perioadă, legume la murat, fac zacuscă, dar și gemuri și dulcețuri din fructe de sezon. O rețetă aparte este cea de ardei umpluți cu varză pentru iarnă. Crocanți, gustoși și ușor de pregătit, aceștia se vor potrivi perfect alături de o mâncare delicioasă.
Indiferent că pui la murat castraveți, gogonele, gogoșari, legume asortate sau ardei umpluți cu varză, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Borcanele în care pui murăturile trebuie să fie perfect curate, dezinfectate și sterilizate. În acest fel, preparatele se vor păstra perfect peste iarnă și nu vor face floare deasupra.
Sarea este ingredientul esențial pentru murături. Aceasta va face ca legumele să fermenteze și să se conserve bine peste iarnă, cu condiția să fie potrivită. La orice tip de murături se folosește doar sare grunjoasă, specială pentru acest tip de preparate. Sarea fină, iodată, pe care o utilizăm la gătit nu este bună pentru murături.
Citește și: Ardei umpluți de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Pentru a prepara această rețetă este nevoie, pe lângă ingredientele principale, de alte câteva care să dea aromă ardeilor umpluți cu varză.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se curăță morcovii și hreanul și se spală bine. Ardeiul iute se taie felii, dacă folosiți. Se curăță ardeii de cotoare și semințe, se spală și în interior și se lasă la scurs. Se toacă varza cât mai fin posibil, se adaugă o linguriță de sare peste ea și se frământă bine. Sarea ajută varza să se înmoaie și să își lase apă. Se lasă varza cu sare deoparte, timp în care se pregătesc celelalte ingrediente.
Se dă prin răzătoarea mare un morcov, care va fi amestecat cu varza tocată fin. Celălalt morcov împreună cu hreanul se taie bastonașe, pentru a fi adăugate în borcane.
Se umplu ardeii cu amestecul de varză și morcovi și se așază în borcane. Se pun în borcane și felii de ardei iute, crenguțe de mărar și de cimbru, bastonașe de morcov și hrean, precum și frunze de țelină.
Pentru a prepara saramura, este nevoie de apă rece și sare grunjoasă. La fiecare litru de apă, se adaugă o lingură cu vârf (20-25 g) de sare neiodată. Se amestecă bine, pentru ca sarea să se dizolve, și se toarnă în borcane. Se lasă saramura să se așeze, pentru că aceasta va intra și în ardeii umpluți și va fi nevoie să mai completați cu saramură, astfel încât borcanele să fie pline.
Se închid borcanele ermetic și se depozitează într-un loc uscat și răcoros. Ardeii umpluți cu varză vor fi murați în 10-14 zile, în funcție de temperaturile de afară. Rețeta se poate prepara și cu saramura clocotită, însă în acest caz zeama trebuie scursă și clocotită din nou, după două zile. De asemenea, în acest caz se practică și pritocirea sau vânturarea murăturilor.