Persoanele care țin post au la dispoziție câteva rețete delicioase și sățioase pe care le pot prepara în orice perioadă a anului. Unele dintre cele mai gustoase mâncăruri sunt gătite la mănăstiri, iar măicuțele împărtășesc, din când în când, rețete cu credincioșii. Cum faci ardei umpluți de post ca la Mănăstirea Prislop și care este secretul pentru un gust desăvârșit.
Mâncărurile preparate de măicuțe, la mănăstire, au un gust aparte. Indiferent că sunt de dulce sau de post, secretul acestor mâncăruri delicioase constă în faptul că sunt gătite pe îndelete, la foc mic, folosind ingrediente cât mai naturale. Rețeta de ardei umpluți de post nu face excepție. Pe pagina de Facebook a mănăstirii, măicuțele au detaliat câteva rețete pe care ele le prepară, astfel încât să le poate reproduce și credincioșii.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală ardeii și, cu ajutorul unui cuțit, se îndepărtează cotorul. Se scot semințele din interior și se îndepărtează și cele de pe cotor, păstrând acea parte pe post ce ”capac”, pentru a acoperi ardeii.
Se toacă ceapa și ardeiul roșu, iar morcovul se dă pe răzătoare. Legumele se pun împreună cu uleiul într-un vas pe foc și se călesc. După ce acestea s-au călit, se adaugă orezul și roșiile decojite și tăiate cuburi. Se adaugă sare și piper și se mai lasă pe foc până când amestecul ajunge la o consistență potrivită pentru a umple ardeii.
Se umplu ardeii și se pune ”capacul” cu codița. Aceștia se pun într-o cratiță înaltă, în poziție verticală. Se toarnă apă caldă peste ei și se adaugă câteva felii de roșii. Se lasă să fiarbă la foc mic, iar spre final se dizolvă făina în puțină apă și se adaugă peste ardei, pentru a se îngroșa sosul. Când acesta a scăzut și a căpătat consistența dorită, se oprește focul. Ardeii umpluți de post sunt gata și pot fi savurați.
Citește și: Alimente de post cu puține calorii. Sunt ideale în dietă, ce nu trebuie să lipsească de pe lista ta
Atunci când prepari ardei umpluți, este important să alegi un tip de orez potrivit. În cazul acestui preparat, la fel ca în cazul sarmalelor, fie că sunt de post sau de dulce, cel mai indicat orez este cel cu bobul rotund. Acesta se va umfla în timpul fierberii și se va omogeniza cu celelalte ingrediente din compoziție.
Boabele de orez capătă o textură lipicioasă, datorită amidonului de pe suprafața lor, motiv pentru care acest tip de orez este ideal pentru astfel de preparate. Pe lângă ardei umpluți și sarmale, orezul cu bob rotund se mai folosește la pilaf, risotto sau orez cu lapte.
Pe de altă parte, la garniturile la care nu vrem ca boabele de orez să se lipească între ele, este ideal să folosim orez basmati, jasmine sau orez cu bob lung.