Inginerul Dan Panciu ne învață ce trucuri să folosim pentru a avea facturi mai mici la energia termică. ”Este important să nu ne mai gândim la temperaturi de 26 de grade, iarna” VIDEO EXCLUSIV

”Izolarea să fie cât mai bună”

Din păcate, de la an la an asistăm la o creștere semnificativă a costurilor pentru energie astfel încât multe persoane ajung să facă economie punându-și sănătatea în pericol. Există însă și vești bune căci, o dată cu avansarea tehnologiei, specialiștii vin cu soluții care să ne ajute să facem economii. Inginerul Dan Panciu a explicat în exclusivitate pentru EGO.ro cât de importantă este izolarea termică pentru locuințe, iar aici nu face referire doar la pereții exteriori.

”Nu am descoperit până acum randament de 100%”

Înainte de partea estetică, cei mai mulți arhitecți încearcă să vină în fața clienților cu idei inovatoare, care să îi ajute atunci când vine vorba de economisirea energiei termice pe timpul iernii, dar și de păstrarea unui spațiu răcoros pe timpul verii. În timp ce multă lume își dorește case cu camere cât mai înalte și un spațiu cât mai aerisit, arhitecții recomandă încăperile mult mai joase pentru cei care nu vor facturi prea mari la energie.

”Din punct de vedere al design-ului, fiecare beneficiar va alege dacă va face o cameră înaltă la viitoarea lui casă, sau o cameră mică. Noi, ca și producători de profile decorative, ne-am gândit să oferim un produs, iar acest produs se cheamă termosistem decorativ, care poate veni în grosimi de până la 20 de centimetri, densități cât mai înalte, astfel încât izolarea să fie cât mai bună, mergând până la o casă pasivă, adică cu o izolare foarte bună termică”, ne-a explicat Dan Panciu, producător de profile decorative.

Citește și: Emisiunea “Visuri la cheie” revine la Pro TV. Dragoș Bucur a făcut anunțul despre sezonul 11: “Avem parte de o nouă formulă”

Pe de altă parte, extrem de asumat, specialistul recunoaște că în momentul de față nu există o construcție care să se poată susține 100% din energie regenerabilă și care să genereze costuri 0. Există însă posibilitatea ca oamenii să poată face enomie la factură cu o investiție medie în prealabil.

”Ca și inginer, nu am descoperit până acum randament de 100%, dar cu siguranță, cu cât grosimea termosistemului este mai mare și polistirenul este de o calitate mai bună, cu atât factura va scădea. Produsul nostru este pentru exterior, se montează pe un perete exterior, tencuit. Este de o denistate ridicată și, în plus, are deja eficiență la montaj, eficiență tehnică, mai puține puncți tehnice în urma montajului. Funcționează la orice clădire care are pereți exteriori”, a explicat specialistul.

Inginerul Dan Panciu recomandă să izolăm casele cât mai bine pentru a nu avea pierderi de căldură

Ceea ce vrea arhitectul să puncteze este faptul că, indiferent de cât de mult ne-am izola locuința, trebuie să avem în vedere o izolare completă a ei. Mai precis, nu doar pereții trebuie supuși unui astfel de proces, ci trebuie să avem grijă ca ferestrele să fie la fel de bine puse la punct, ba chiar și ușile, atât cele exterioare, dacă vorbim de case, cât și interioare.

”O să ies un pic din sfera mea. Cred că este important să nu ne mai gândim la temperaturi de 26 de grade într-o locuință, iarna, pentru că nu este foarte sănătos în primul rând. Ăsta ar fi primul lucru, adică să nu mai consumăm pentru o temperatură care nu este sănătoasă. Din punct de vedere tehnic, recomand panouri fotovoltaice, un termosistem adecvat pentru clădire, ferestre adecvate astfel încât să nu avem pierderi de căldură pe timpul iernii. Și, bineînțeles, centralele sau pompele de căldură pe care le folosim la case să fie de o generație cât mai nouă, astfel încât să aibă un randament cât mai mare și cât mai ridicat”, a mai completat Dan Panciu pentru EGO.ro.

Citește și: Singurul loc din bucătărie în care trebuie să stea aragazul. La ce distanță să fie de frigider. Strategia arhitecților care îți va ușura munca

Video: Mihai Robu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *