Artista care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi. Fire extrem de controversată și un personaj cu adevărat capricios, Nicolae Ceușescu era „înmuiat” de vocea uimitoare a Ioanei Radu, supranumită și „Regina romanțelor”. Atât de mult ținea fostul dictator la artistă, încât avea să îngenuncheze la solicitarea ei și să se roage într-un moment cu o încărcătură emoțională deosebită pentru el. Mai mult, fugită din țară din cauza securității care i-a luat casa, Ceaușescu a sunat-o personal și a rugat-o să se întoarcă, punându-i la dispoziție avionul prezidențial.
Ioana Radu, pe numele ei adevărat Eugenia Braia, s-a născut pe 17 februarie 1917, la Craiova. Făcea parte dintr-o familie destul de numeroasă cu alți trei copii (două surori și un frate). Tatăl Eugeniei Braia deținea o cârciumă în Craiova, acolo unde artista a luat contact pentru prima oară cu publicul.
Deși era considerată de părinții săi mai puțin talentată decât sora ei Mia, Ioana Radu își continuă drumul, alegând chiar să studieze laliceul de muzică din oraș. Datorită vocii sale extrordinare și a carismei deosebite, este remarcată la un concurs organizat în București de Societatea Română de Radiodifuziune la care au participat 800 de candidați.
Aici începe cariera cântăreței care primește numele de scenă Ioana Radu de la Ion Filionescu, pianistul lui George Enescu.
A ajuns să fie cunoscută de o țară întreagă și apreciată inclusiv de regimul comunist. Însă în anii 50 avea să fie interzisă după un episod în care își apăra fără rețineri principiile de româncă.
Mai târziu, după ce Nicolae Ceaușescu a ajuns la conducerea țării, Ioana Radu avea să devină o adevărată obsesie pentru cuplul aflat la conducerea națiunii. Atât de mare era influența artistei asupra lui Nicolae Ceaușescu încât aceasta a reușit inclusiv să îl determine pe dictator să se roage în genunchi.
„Într-un moment semnificativ al vieţii lui Ceauşescu, atunci când i-a murit tatăl, Andruţa Ceauşescu, şi care a fost înmormântat cu un sobor de preoţi la Scorniceşti, Ioana Radu a reuşit ceva unic, să oblige un întreg Comitet Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în genunchi, să pronunţe «Tatăl nostru»“, mărturisea Doru Constantin Braia, nepotul cântăreței, într-un interviu pentru Jurnalul Național, conform Adevărul.
La mijlocul anilor `80, Ioana Radu a plecat în Statele Unite ale Americii la sora ei, Maia Braia și a fost la un pas să nu mai revină în România din cauza faptului că securiștii în confiscaseră casa. Însă în cele din urmă se întoarce în țară, nu atât din cauza insistențelor lui Nicolae Ceaușescu, cât din cauza faptului că nu se înțelegea cu sora ei, cu care, de altfel, nu a avut o relație prea bună de-a lungul vieții, așa cum povestește nepotul ei.
„Ioana Radu, deja îngrădită de penuria ce se instaura în România, profită de prezența surorii ei, Mia, în America cu care reușește cu greu pentru câteva luni să se împace şi merge prima dată cu paşaport turistic peste Ocean. Cere azil politic. Află Nicolae Ceauşescu, disperat îi dă telefon la New York şi o imploră să revină. Replica ei firească: «Domnule (niciodată nu i-a spus tovarășe), unde să mă întorc? Casa mi-au luat-o securiştii, pensie nu am». Şi i-a spus să ia legătura cu ambasadorul Ionel Datcu pentru că va avea toate facilităţile să revină acasă”.
Astfel, Ioana Radu se întoarce în România cu avionul prezidențial, la bordul Boeingului aflându-se doar ea și stewardesele. În țară a găsit o casă renovată complet și primește inclusiv o pensie de merit.
Marea artistă, care a renunțat la cariera muzicală în 1967, ca urmare a unui accident ce a lăsat-o cu un handicap sever, a murit pe 18 septembrie 1990.