Mihaela Mihai a lăsat în urmă șlagăre pe care generații întregi le-au fredonat. Puțini dintre cei care i-au ascultat muzica știu însă ce poveste de viață ascunde artista. A rămas fără tată la o vârstă fragedă, a fost drogată de soț ani la rând, iar Securitatea a declarat-o moartă. Mărturiile Mihaelei Mihai sunt demne de un scenariu de film.
Mihaela Mihai, interpreta hitului „De-ai fi tu salcie la mal”, are o poveste de viață demnă de un film. Artista, care în prezent are 76 de ani, a trecut prin numeroase încercări de-a lungul vieții, iar muzica a fost refugiul ei. A rămas fără tată când avea doar 3 ani, iar mama ei s-a recăsătorit. Artista are un frate vitreg, Doru Stănculescu, care a urmat și el o carieră muzicală, fiind unul dintre cei mai cunoscuți folkiști.
Cântăreața a urmat cursurile Conservatorului din București și s-a căsătorit prima dată când avea 18 ani, înainte de a absolvi. Cel care i-a devenit soț a fost Mihai Stihi, nepotul lui Mihail Sadoveanu. Mihaela Mihai a povestit că s-a căsătorit la presiunile părinților ei, pentru a nu „păta” onoarea familiei.
„Sadoveanu a avut numai fete şi mama lui Mihai era una din fetele lui. Părinţii mei au făcut presiuni să ne căsătorim. Plecasem într-o vacanţă, iar el a venit după mine. Părinţii au aflat şi au spus: ‘E în joc onoarea familiei’. Mihai le-a spus: ‘Oricum o iubesc şi vreau să mă însor cu ea, dar doream să termine liceul’. Clasa a XI-a am făcut-o fiind deja măritată în secret.”, povestea artista într-un interviu pentru Jurnal de Colecție.
Mariajul cu Mihai Stihi nu a durat mult. În 1975, Mihaela Mihai pleca din țară și se stabilea la Paris. Acolo l-a cunoscut pe Maxime Dufour, un important om de afaceri, cu care s-a căsătorit. Cei doi au împreună o fiică pe nume Isabelle-Marie, iar mariajul cu el a durat 10 ani. Au fost însă 10 ani de coșmar, după cum declară artista, din cauza geloziei patologice a bărbatului. Francezul a ajuns la gesturi extreme din cauza geloziei, potrivit artistei.
„Tremura tot timpul de teamă să nu mă piardă, a fost o violență psihologică monstruoasă care a durat ani de zile. Se umplea mai repede paharul dacă nu o aveam deja pe Isabelle. Am suportat pentru ea, când ea a avut 8 ani nu am mai putut… La un moment dat mi-am dat seama și că insista atât să facă el cafeaua dimineața pentru că mă droga cu ea.
Cinci ani m-a drogat, ca să poată să mă facă să depind de el. Asta mi-a spus medicul la care m-am dus și mi-a făcut toate analizele. Nu este o părere de-a mea. Pur și simplu am tăiat tot și am zis: Eu plec. Patru ani m-a hărțuit cu detectivi privați, cu înregistrările conversațiilor mele telefonice, plătea polițiștii din cartier.”, spunea artista într-un interviu acordat în trecut.
Cântăreaaț a reușit să divorțeze de el și s-a căsătorit pentru a treia oară. Cel care i-a devenit soț de data aceasta a fost Dumitru Ciaușu, ambasadorul României la Paris. Mariajul cu el a durat până în anul 2000, iar după despărțire, a revenit în România.
Mihaela Mihai a plecat din România la mijlocul anilor ’70, după ce ceruse mai mulți bani pentru artiști de la Ministerul Culturii și fusese refuzată. A stat întâi o lună în Germania de Vest, după care s-a dus la Paris. A obținut un contract cu o casă de discuri și s-a gândit că va rămâne acolo definitiv. Între timp, a trimis o copie a contractului în țară și a așteptat în zadar răspuns de la autoritățile române.
„După un an, la un moment dat, m-a sunat din nou (n.r. consulul) şi când am intrat mi-a spus: ‘Doamnă, mi-e mie ruşine. A venit răspunsul de la Bucureşti şi e negativ. Eu am văzut câtă bună credinţă aţi avut şi cât de corectă aţi fost cu autorităţile române, n-aţi cerut azil politic, n-aţi fugit, aţi venit la noi să vă prelungim viza de ieşire din ţară. Nu e corect ce au făcut cu dumneavoastră’. Din momentul acela am ştiut că nu mă mai pot întoarce. Între timp începusem să primesc zvonuri din ţară care spuneau că am fost arestată şi executată pentru trafic de droguri, pentru spionaj şi trafic de valută.”
Artista a cerut în repetate rânduri să își vadă dosarul complet de la Securitate, dar nu a reușit, primind de fiecare dată răspunsuri diferite din partea autorităților.