Cafeaua este băutura cu care mulți oameni își încep ziua. O cafea bună trebuie să aibă un gust puternic, dar fără să fie prea amară. De asemenea, pentru a avea un gust desăvârșit, trebuie să ții cont de câteva reguli atunci când o prepari. Așa faci cea mai bună cafea la ibric, ce proporții trebuie să respecți.
În timp ce unii oameni preferă cafeaua făcută la filtru sau la espressor, cei mai mulți fac cafeaua clasic, la ibric. Pentru a obține o cafea perfectă, nici prea tare, nici prea slabă, trebuie respectate proporțiile, dar și modul de preparare. Se pune la fiert apă într-un ibric sau într-un vas încăpător, în funcție de cantitatea de cafea pe care vrei să o prepari.
Citește și: Băutura cu care poți înlocui cafeaua. 3 variante pe care poți să le încerci, îți oferă și mai multă energie
Măsoară apa cu ceașca și pune în vas atâtea cești de apă câte cafele vrei să prepari. Atunci când apa fierbe se adaugă cafeaua: câte o linguriță cu vârf de cafea pentru fiecare ceașcă de apă. Dacă prepari mai multe cafele, pune o linguriță de cafea în plus, la fiecare 4 cești de apă. De exemplu, pentru 8 cafele, vei adăuga 10 lingurițe de cafea.
Când cafeaua începe să fiarbă și se formează acea spumă la suprafață (caimacul), dă-o la o parte de pe foc și las-o câteva minute, pentru ca zațul să se depună pe fundul ibricului. Nu lăsa cafeaua pe foc mai mult decât este cazul, pentru că va avea un gust mai amar și va fi arsă. Pentru ca zațul să se depună mai repede, stropește cafeaua cu câteva picături de apă rece.
Cafeaua, în mod natural, are un gust amar, care poate fi mai discret sau mai pronunțat, în funcție de gradul de prăjire a boabelor de cafea. Pentru a neutraliza gustul amar, mulți oameni obișnuiesc să pună în cafea zahăr sau lapte. Ingredientul care face ca gustul amar al cafelei să dispară imediat este însă sarea.
Citește și: Ce să pui în cafea pentru a fi mai aromată, de fapt. Ingredientul banal care îi dă un gust special
Sodiul este un ingredient care echilibrează perfect gustul acestei băuturi, eliminând aroma amară și dându-i un gust dulceag și o textură plăcută. Data viitoare când prepari cafeaua, adaugă un praf de sare înainte de a o savura, în loc de zahăr.
Un alt ingredient care sporește aroma cafelei și o face să fie mai dulce și mai parfumată este scorțișoara. Adaugă un vârf de cuțit de scorțișoară când cafeaua este încă fierbinte și nu va mai fi nevoie să pui zahăr în cafea. Amestecă bine și savurează băutura ca atare sau cu lapte.