Este sfârșitul de an și oamenii sărbătoresc trecerea în 2023 prin ciocnirea paharelor de șampanie, dar mulți nu știu cum se bea corect această băutură. Specialiștii ne dau sfaturi cu privire la desfacerea sticlei de șampanie și consumul acesteia după ce e pusă în pahare. Există câteva reguli importante care trebuie respectate pentru ca șampania să fie băută corect, iar oamenii să nu aibă dureri de cap apoi.
Șampania, băutura folosită la ocazii speciale, a fost inventată în anul 1693 de către călugărul francez Dom Pierre Perignon. Numele lui este folosit și astăzi de către o cunoscută marcă la producătorului de șampanie Moet et Chandon. El era viticultor și vinificator.
Într-o zi, în timp ce deschidea o sticlă de vin a fost surprins de pocnitura dopului și și-a dat seama că acesta nu a fost fermentat suficient. Vinul a început să fermenteze din nou în sticla deja astupată, astfel vinul normal a devenit unul spumos, de aici și numele de vin spumant.
Potrivit producătorilor de șampanie și vinuri spumante, această băutură trebuie băută din pahar înalt, din sticlă canelată, care permite circulația bulelor. Dacă ai acasă pahare din cristal le poți folosi la șampanie deoarece forma neregulată a paharelor păstrează bulele mai mult timp.
Cunoscătorii sunt de părere că șampania nu trebuie băută repede. În acest fel bulele din ea vor ajunge prea repede în fluxul sanguin și poate apărea durerea de cap. Această problemă poate fi evitată sorbind lent băutura astfel încât bulele se disipează în gură înainte de a înghiți.
Potrivit specialiștilor, într-o sticlă de șampanie de 0,75 litri există 49 de milioane de bule. Așadar, este foarte important ca șampania să fie savurată și nu băută rapid. Se evită astfel și amețeala, dar și starea de mahmureală de a doua zi.
Acest aspect este foarte important și deloc de neglijat. Paharele de șampanie se țin întotdeauna de picior. Fiind o băutură elegantă trebuie savurată ca atare, puțin câte puțin, bucurându-te de aromă.
Șampania se servește în general rece, dar nu prea rece. Temperatura la care gustul și mirosul ei se pot aprecia este de aproximativ 7 grade Celsius. Nu se pune niciodată în congelator ci este ideal să fie răcită în apă cu gheață sau în frigider.