Atunci când pregătim friptură merge foarte bine și o garnitură cu piure de cartofi. Ce pași trebuie să respectăm pentru a face cel mai bun piure de cartofi. Există un truc care-i va da un gust deosebit.
Este important să folosim cartofi din soiul celor cu coajă galbenă. Cei cu coaja roșie sunt buni pentru prăjit. După ce sunt curățați de coajă, cartofii se taie în bucăți relativ egale, apoi se pun la fiert. Foarte important: nu tăiați bucățile de cartofi foarte mici deoarece vor absorbi mai multă apă și va fi un piure foarte moale, deloc cremos.
Pentru a verifica dacă s-au fiert cartofii putem folosi o furculiță sau o scobitoare. Dacă aceasta pătrunde ușor în ei, înseamnă că sunt fierți suficient. Scurgem bine apa apoi și zdrobim cartofii fie cu furculița, fie cu un pasator special pentru piure. Niciodată nu folosim mixerul pentru piure deoarece va ieși cleios și lipicios. Se adaugă apoi untul și laptele/smântâna, însă este foarte important ca acestea să fie la temperatura camerei. Un secret pentru un piure delicios este să adăugăm un strop de aromă laptelui sau smântânii, infuzându-le cu cimbru, rozmarin, nucșoară sau usturoi. Pentru a face asta punem la foc mic împreună cu aroma preferat și lăsăm pentru câteva minute. Strecurăm apoi, înainte de a le incorpora în piure.
Nu exagerăm cu amestecatul deoarece amidonul din cartofi se activează și se va comporta exact ca făina, iar piureul va devenit cleios. Sarea se adaugă la final, potrivit cumvaplace.ro.
Chiar dacă gătitul cartofilor la cuptorul cu microunde este foarte confortabil și rapid, aceștia nu ies la fel de buni. Este recomandată rețeta clasică pentru fierbere a cartofilor.