Astăzi avem pregătită o nouă rețeta de zacuscă pentru dumneavoastră. Însă, spre deosebire de zacusca clasică, vă vom prezenta rețeta de ajvar. Deși, ingredientele pot părea similare cu cele utilizate în bucătăria românească pentru zacuscă, ajvarul este o mâncare distinctă și nu trebuie confundat cu zacusca tradițională românească.
Ei bine, nu există o rețetă originală pentru ajvar, deoarece el se consumă în mai multe bucătării, fiind preparat adesea în Serbia, Croația, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, dar și în Bulgaria, iar fiecare gospodină îl pregătește în conformitate cu tradițiile și preferințele familiei sale. Astfel, ingredientul vedetă al ajvarului roșu este ardeiul copt pe jar sau pe plită.
Ajvarul este o delicioasă zacuscă formată din pastă de ardei copți și vinete, cu o aromă bogată și o textură cremoasă. Cu toate acestea, ceea ce face ca ajvarul să fie atât de special este nu doar gustul său, ci și ușurința cu care poate fi preparat.
Ei bine, coacem ardeii kapia și vinetele și punem ardeii copți în vasul unui robot de bucătărie, adăugăm ardeiul iute feliat, asigurându-ne că am înlăturat semințele și mărunțim toate ingredientele pentru câteva secunde.
După aceea, punem uleiul și sarea în amestec și mixăm din nou. Vinetele coapte trebuie curățate și scurse de zeamă, iar apoi le adăugăm în compoziție, împreună cu celelalte ingrediente și continuăm să amestecăm.
Te poate interesa și: Secretul pentru cea mai delicioasă zacuscă. Ce adaugă gospodinele din Transilvania pentru un plus de savoare, rețeta te va cuceri
Apoi, se transferă amestecul într-o tigaie mai adâncă sau o cratiță mare și punem ajvarul la fiert la foc mediu. La început, compoziția trebuie amestecată mai rar, iar apoi mai des, pe măsură ce ajunge la punctul fierbere. Nu este nevoie să fierbeți prea mult, deoarece majoritatea componentelor sunt deja gătite, cu excepția ardeiului iute.
După turnăm ajvarul fierbinte în borcane de sticlă curate și igienizate și le închidem etanș. De asemenea, trebuie să întoarcem borcanele cu susul în jos, pentru a le steriliza, în cazul în care nu dorim să consumăm tot produsul. Ajvarul poate fi folosit ca un sos pentru pâine, un acompaniament delicios pentru carne sau chiar ca umplutură pentru plăcinte.