Asigurarea facultativă a locuinței 2022. În România există două tipuri de asigurare pentru locuințe: cea obligatorie (PAD) și cea facultativă. Ambele sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor în cazul unor daune provocate imobilelor, dar se diferențiază prin tipul distrugerilor pe care le asigură. Iată care sunt, mai exact, diferențele dintre cele două polițe și la ce detalii trebuie să fii atent.
Înainte de a vedea care sunt diferențele între cele două asigurări, trebuie menționat faptul că cele două asigurări nu se exclud una pe cealaltă.
România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană când vine vorba de asigurearea locuințelor. Doar 19% dintre gospodării sunt asigurate (aproximativ 1,7 milioane), în condițiile în care asigurarea de calamitate este oligatorie, iar cele facultative sunt, practic, obligatorii pentru toți cei care și-au achiziționat locuințe prin credite.
Polița obligatorie (PAD) este impusă de lege și acoperă mai puține daune față de cea facultativă. Aceasta asigură 3 riscuri: cutremur, inundații și alunecări de teren în limita a 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcție de tipul construcției, indiferent de valoarea sa.
Spre deosebire de polița obligatorie, asigurarea facultativă acoperă în plus riscuri precum incendiul, vijelia, furtuna, explozia, furtul sau vandalismul, iar sumele asigurate corespund valorii reale a locuinței pentru care s-a închiat polița. Un alt avantaj pe care îl prezintă asigurarea facultativă este acela că la poliță se pot adăuga și clauze speciale cum ar fi asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, faţă de vecini).
Costul poliţelor sunt în mare măsură determinate de riscul asigurătorului de a depune o cerere de despăgubire. Ei evaluează acest risc pe baza istoriei anterioare a revendicărilor asociate cu locuinţa, cartierul şi starea locuinţei.
În România există două tipuri de locuințe: de tip A și de tip B. Cel mai des întâlnite sunt locuințele de tip A, dar în mediul rural există încă multe locuințe de tip B. Asigurarea obligatorie pentru cele de tip A este de 20 de euro/ an, iar pentru cele de tip B este de 10 euro/ an.
Înainte de a încheia asigurarea facultativă este bine să stabilești la ce riscuri majore este expusă locuința ta: dacă se află într-o zonă cu risc seismic ridicat, de inundații, sau alte calamități; dacă ții în casă obiecte de valoare și consideri că ai putea fi ținta hoților etc.
Următorul pas după stabilirea celor de mai sus este alegerea companiei de asigurări. Este indicat să mergi pe mâna unor companii de încredere. Verifica site-urile firmelor de asigurări și alege-le pe cele cu mulți ani de experiență și portofolii internaționale.
Fiecare companie va veni cu câteva oferte pentru asigurarea facultativă a locuinței tale, în funcție de numărul și complexitatea dezastrelor pe care le asigură, cu prețuri diferite. Este important să nu iei o decizie în grabă și să studiezi toate ofertele astfel înmcât să faci cea mai bună alegere.