Din exterior, meseria de model poate părea extrem de frumoasă: defilezi pe cele mai mai cunoscute podiumuri din lume, îmbraci cele mai noi ținute ale unor branduri de lux și ești mereu cu bagajul la ușă gata să atingi o nouă destinație. În realitate însă, această meserie are și dezavantaje. Și nu sunt puține la număr. Despre lucrurilie mai puțin plăcute din viața unui manechin ne-au vorbit două dintre cele mai apreciate modele din România, Gabriela Iliescu și Ana Maria Bucura, în cadrul emisiunii Ego Life.
Multe tinere și tineri visează la o carieră în modelling. Însă drumul până la a deveni un manechin internațional de succes este adesea anevoios și presărat cu multe piedici. Uneori este nevoie doar să cunoști oamenii potriviți, iar lucrurile se așază de la sine.
Cu toate acestea, chiar și după ce ai devenit cunoscut în branșă te lovești de diverse situații mai puțin plăcute.
Gabriela Iliescu a cucerit lumea cu frumusețea sa și a purtat creațiile celor mai importante case de modă din lume. I-a cunooscut inclusiv pe marii creatori de modă, iar cel mai mult spune că a impresionat-o Jean Paul Gaultier.
De frumusețea româncei a fost fermecat inclusiv faimosul actor de la Hollywood Leonardo DiCaprio, care a curtat-o. În acea perioadă, DiCaprio se întâlnea cu prietena Gabrielei, model și ea.
Însă în lumea modellingului, lucrurile nu sunt întotdeauna numai roz. Există și părți mai puțin plăcute pe care o tânără, la început de drum, nu știe cum să le gestioneze. Spre exemplu, Gabriela a mărturisit în cadrul emisiunii Ego Life, că nu puține au fost momentele când i s-a transmis că nu este decât un obiect sau un „umeraș mergător”.
„M-am trezit singură într-un oraș străin, într-un apartament cu alte fete, unele mai mici altele mai mari. Și nu e ca acum cu Google Maps. Înainte mergeam cu harta, căutam adresele. Să învăț să am grijă de mine, să gătesc, să nu mă pierd.
Unii oameni se poartă frumos, alții îți vorbeasc destul de urât. Să fii tot timpul examinată. Uneori te simți dezumanizată, ca și cum ești un obiect. Mulți ziceau că modelele sunt „just walking hangers” – umerașe mergătoare”, a povestit Gabriela.
Pentru fostul model internațional Ana Maria Bucura, adaptarea a fost ceva mai simplă. Manechinul povestește că, fiind o fire introvertită, a reușit să treacă mai ușor peste presiunea momentelor de început refugiindu-se în cărți.
Totuși recunoaște că a avut parte și de lucruri care au șocat-o atunci când locuia la Milano: agresivitatea bărbaților și curajul unora de o aborda pe stradă.
„Cred că am plecat pe la 17 ani. Deja mă întrețineam atunci. Munceam, făceam bani. Mi-aduc aminte, am făcut o reclamă la Impulse și am luat 1.000 de dolari. Șocul meu nu a fost atât de mare. Eu eram obișnuită. Și la liceul mergeam cu tramvaiul, cu metroul.
Recunosc că sunt mai aventuroasă. Am învățat imediat italiana. Mi-am luat un dicționar și încercam să vorbesc. Eram și mai introvertită. Mergeam la castinguri, aveam cărțile mele… Singurul lucru care m-a șocat puțin era agresivitatea bărbaților și curajul lor de a te aborda pe stradă. Era singurul lucru care mă speria și nu știam să îl gestionez.
Zic eu mereu că noi suntem umerașe, dar cred că am luat-o la modul „ăsta e job-ul nostru, îl facem cât mai bine.”, a mărturisit Ana Maria Bucura.