Au loc tot mai multe cazuri de violență pe stradă, în trafic, dar și în școli! Prof. dr. Adela Ciobanu, medic psihiatru la Spitalul Prof. dr. Alexandru Obregia, explică de ce s-au înmulțit aceste cazuri și la ce să ne așteptăm de acum înainte, avertizând despre “un tsunami de boli mintale”.
Potrivit medicului, pandemia de COVID-19 a lăsat urme adânci la nivel social. După adaptarea la noua situație, impusă de restricții, reluarea stilului de viață după o asemenea schimbare, trăită timp de aproape doi ani, poate constitui o problemă. Acest lucru se vede în creșterea numărului de cazuri de violență, atât pe stradă, în trafic, cât și la școală, potrivit dcmedical.ro.
Prof. dr. Adela Ciobanu spune că din anul 2020 și până acum au avut loc situații care i-au afectat pe oameni. Aceasta susține că oamenii se supără mai repede și brusc devin violenți.
“Încă din 2020 experții spuneau că o să urmeze un tsunami de tulburări psihiatrice. Este firesc pentru că discutăm de pandemie, dar şi de faptul că avem un război la granița ţării noastre care îi stresează pe oameni. Te trezești dimineaţa citești de COVID, apoi apare şi războiul, mai vezi şi scumpirile şi oamenilor începe să le scadă pragul la frustrare. Tocmai că aceste previziuni şi studiile au arătat că unele din simptome este furia”, spune medicul.
Specialistul spune că după furia apărută brusc, oamenii pot să atace sau să lovească, fapt confirmat de cazurile de violență apărute recent.
„Discutăm în mare parte de persoane care prezintă stări de afect. Brusc devin violenți, se supără poate din nimic, dintr-un schimb de cuvinte şi sunt capabili de acte de violență cu o rapiditate nebănuită, în care pot să atace sau pot să lovească”, a adăugat Prof. dr. Adela Ciobanu, medic psihiatru la Spitalul Prof. dr. Alexandru Obregia.
Potrivit studiilor, s-a observat o scădere a vârstei la care tinerii consumă alcool și droguri.
În octombrie 2021, în doar patru țări, a fost evidențiat faptul că există 53 de milioane de cazuri de depresie și 76 de milioane de cazuri de anxietate.