Avocado este un aliment care a devenit din ce în ce mai consumat în ultimii ani, inclusiv în țara noastră. Originar din America, avocado este folosit la salate, la sosuri, dar și la unele deserturi, având un gust bogat și o textură cremoasă, datorită grăsimilor din compoziție. Mulți își pun însă întrebarea: avocado este legumă sau fruct? Răspunsul s-ar putea să îi surprindă pe unii.
Arborele de avocado este foarte răspândit în Mexic și Guatemala. Roadele acestui arbore se culeg când încă nu sunt complet coapte și se exportă peste tot în lume. Atunci când este copt, avocado are coaja de culoare maronie și este ușor moale la atingere. Atunci este cel mai bun pentru consum și poate fi folosit într-o mulțime de combinații culinare.
Avocado este bogat în grăsimi, motiv pentru care multora nu le place să îl consume ca atare. El poate fi însă inclus în diverse preparate, poate fi pus în salate sau transformat în celebra pastă guacamole, care se servește de obicei cu tortilla.
Citește și: Testul simplu care îți arată dacă avocado e copt. Ce trebuie să faci înainte de a-l cumpăra
Deși are un gust neutru și este consumat mai degrabă în combinații sărate, alături de alte legume, avocado este, de fapt, un fruct. În ciuda faptului că nu este dulce la gust, din punct de vedere botanic îndeplinește criteriile pentru a fi încadrat în categoria fructelor și nu a legumelor.
Arborele de avocado face flori, din care ulterior se dezvoltă fructele. Acesta este principalul criteriu după care se deosebesc legumele de fructe. Cu toate acestea, fructele au, în general, zahăr. Avocado nu este dulce la gust, ci mai degrabă are un gust neutru, motiv pentru care din punct de vedere al gustului și utilizării, poate fi considerat legumă.
Citește și: De ce nu ar trebui să pui avocado la congelator. Nu mulți știu asta
Cea mai cunoscută rețetă cu avocado este cea de guacamole. Pentru a obține acea pastă delicioasă, ai nevoie de:
Se taie avocado pe jumătate, se îndepărtează sâmburele și se scoate miezul, cu ajutorul unei linguri. Se pasează cu o furculiță, după care se pune imediat zeama de la o lămâie peste avocado, pentru a nu oxida. Se decojește roșia și se taie cubulețe, după care se scurge de zeamă.
Citește și: De ce nu e bine să folosești un cuțit metalic pentru a tăia un avocado. Efectele nebănuite
Se toacă mărunt ceapa și verdeața și se zdrobește usturoiul. Se amestecă toate ingredientele într-un bol și se adaugă sare și piper după gust. Pasta guacamole se poate servi pe loc sau se lasă la frigider pentru o jumătate de oră.
Avocado poate fi folosit și la salate, dar și consumat ca atare, cu oțet balsamic sau zeamă de lămâie și puțină sare. Acesta poate fi inclus și în rețete dulci. Din avocado, cacao și o banană bine coaptă, se poate face o cremă asemănătoare cu cea de ciocolată.
Acest fruct mai este utilizat și în măști naturale, datorită uleiurilor pe care le conține. Din avocado se pot face măști pentru păr sau piele, fiind un ingredient natural excelent, ale cărui beneficii sunt cunoscute în industria cosmetică.