Bacalaureat 2022. Calendarul probelor pentru competențele lingvistice. Proba la limba română începe pe 6 iunie

Bacalaureat 2022. Anul acesta, toți elevii de clasa a XII- a și a XIII- a vor susține în perioada 6-8 iunie
Bacalaureat 2022. Calendarul probelor pentru competențele lingvistice. Proba la limba română începe pe 6 iunie

Bacalaureat 2022 începe luni, 6 iunie, pentru toți elevii de clasa a XII- a. Prima probă pe care aceștia o vor susține este la Limba română, potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației. Pentru a afla cum se desfășoară următoarea etapă pentru absolvenții de anul acesta, aveți mai jos Calendarul probelor pentru competențele lingvistice.

Bacalaureat 2022 începe cu proba la Limba română

Anul acesta, toți elevii de clasa a XII- a și a XIII- a vor susține în perioada 6-8 iunie, probele de competențe lingvistice, potrivit calendarului oficial prezentat de Edu.ro. Trebuie precizat că nu se admite schimbarea biletului de examen, după cum prevede procedura. Există trei tipuri de probe pentru evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Calendarul probelor pentru competențele lingvistice este prezentat mai jos.

S-a decis extinderea intervalelor de timp pentru probele de competențe digitale și pentru cele lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației care a trimis inspectoratelor o notă.

  • Evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională (proba C)- între 13 și 16 iunie
  • Evaluarea competentelor digitale – proba D va avea loc în perioada 8-10 iunie 2022.

Tot Ministerul Educației a decis că pe 13 iunie, de Rusalii, nu se organizează probe, chiar dacă se prevede asta în calendarul oficial.

Procedurile pentru organizarea probelor de competențe din acest an școlar sunt cele din 2019, după cum a transmis Ministerul Educației inspectoratelor școlare.

Care este procedura în cazul competențelor lingvistice de comunicare

Procedura pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă:

Potrivit procedurii, nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/limba maternă, sunt, în ordine:

  • utilizator mediu
  • utilizator avansat
  • utilizator experimentat

„Imediat după susținerea probei de către un candidat, cei doi profesori examinatori stabilesc nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română / limba maternă al candidatului, pe baza nivelului înscris în borderourile individuale”, anunță Edu.ro.

Bacalaureatul 2022 începe pe 6 iunie

„Articolul 4 din document stabilește că „nu se admite schimbarea biletului de examen”. În cazul în care candidații refuză să răspundă întrebărilor formulate, se consideră că nu au susținut proba A, respectiv proba B de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română / limba maternă”, potrivit Ministerului Educației.

Procedura de organizare și desfășurare a probei de evaluare a competențelor într-o limbă de circulație internațională – Proba C:

Există 3 tipuri de probe

  • proba de înțelegere a unui text audiat. Va dura 20 de minute. În cadrul probei se evaluează competențele privind receptarea textului audiat;
  • proba scrisă- 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise;
  • proba orală- durează 10-15 minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interacțiunea orală

Pentru înțelegerea unui text audiat, un membru al comisiei sau un asistent le va citi elevilor instrucțiunile. Instrucțiunile standard, pentru toate limbile moderne la care se organizează examen, sunt următoarele:

„Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Pentru fiecare dintre acestea, veți avea la dispoziție aproximativ un minut pentru a citi întrebările de pe foaia primită.

Prima audiere a materialului va fi urmată de un minut de pauză în care puteți începe să răspundeți la întrebări. A doua audiere a materialului va fi urmată de două minute de pauză, pentru a vă definitiva răspunsurile. Aceleași etape se vor succeda și în cazul celui de-al doilea material audio”, conform Edu.ro.

Măsuri care se vor lua în timpul audierii textelor

  • Proba scrisă a probei de evaluare a competențelor lingvistice este structurată în două părți:
  • prima parte a probei scrise evaluează competența de înțelegerea unui text citit;
  • partea a doua a probei scrise evaluează competența de producerea de mesaje scrise;

Fiecare bilet conține câte trei întrebări de dificultate progresivă. Profesorii vor stabili astfel, încadrarea candidatului în unul dintre nivelurile A1 și B2. Acest lucru atât pentru interacțiunea orală cât și pentru mesaje orale. Pentru a afla mai multe, puteți accesa site-ul Edupedu.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *