Colecționarii de bancnote vechi se pot îmbogăți dacă sunt dispuși să renunțe la anumite exemplare. Acestea se vând pe site-urile de anunțuri cu zeci până la sute de mii de lei, în funcție de vechime și de raritate. O bancnotă românească scoasă din uz a ajuns să coste nici mai mult nici mai puțin decât 300.000 de lei pe internet. Când a fost tipărită și ce valoare nominală avea.
Atunci când anumite monede sau bancnote sunt scoase din uz, majoritatea oamenilor se grăbesc să scape de ele, pentru a nu-și pierde valoarea. Nu este însă și cazul colecționarilor, care păstrează exemplare de bani scoși din circulație, pe care le pot valorifica mai târziu. Cei care încă au acasă bani vechi pot face afaceri profitabile, pentru că anumite exemplare se vând pe internet pentru sume exorbitante.
Cel mai bun exemplu în acest sens este cel al unei bancnote tipărite în urmă cu 25 de ani. Înainte ca România să treacă la RON și bancnotele de hârtie să fie înlocuite cu cele din plastic, se afla în circulație și o bancnotă de 5.000 de lei. Aceasta a fost tipărită în anul 1998 și avea imprimat chipul poetului Lucian Blaga.
Citește și: Bancnota pe care trebuie să o ai mereu în portofel. Atrage banii în viața ta
Unii colecționari încă mai au acasă exemplare din această bancnotă, din seria P#107b. Anunțurile postate pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de vânzări conțin sume exorbitante. Această bancnotă a fost pusă la vânzare online chiar și cu 300.000 de lei, iar deținătorul ei susține că biletul este în stare impecabilă, nu a fost folosit la tranzacții și nu are urme de uzură, în ciuda vechimii.
Bancnota de 5.000 de lei din anul 1998 are dimensiunile de 145 mm lungime și 64 mm lățime și este foarte apreciată de colecționari. Prețul cu care se vinde pe internet vorbește de la sine, deși unii vânzători cer mai puțin de 300.000 de lei sau menționează că prețul este negociabil.
Citește și: 3 locuri din casă în care să ascunzi banii. Așa vei avea mereu noroc în viață
Pe avers este imprimat chipul poetului Lucian Blaga, iar în mijloc se află o narcisă galbenă, simbol al primăverii. Pe verso, se află imprimată o viță-de-vie și un crucifix.
În prezent, portretul poetului Lucian Blaga se află pe bancnota de 200 de lei. Narcisa galbenă a fost înlocuită cu un buchet de maci și pe suprafața bancnotei este transcrisă și una dintre cele mai reprezentative poezii ale autorului. Este vorba despre poezia ”Autoportret”.