Una dintre bancnotele banale apărute în România după Revoluție te poate îmbogăți peste noapte. Un astfel de exemplar se vinde în mediul online și cu 100.000 de lei. Iată despre ce bancnotă este vorba și care este motivul pentru care costă atât de mult, de fapt.
Colecționarii de bancnote vechi își freacă mâinile de bucurie atunci când găsesc o piesă valoaroasă. Însă pe lângă pasiune, a colecționa bancnote poate însemna și obținerea de profit.
Bancnotele au apărut în secolul al X-lea și au fost introduse de negustorii chinezi de ceai, care încheiau mari tranzacții cu bilete la ordin, cu scopul evitării transportului monedelor metalice.
În Europa, bancnotele erau la început note sau chitanțe de bancă ce dovedeau faptul că purtătorul bancnotei avea o anumită cantitate de bani în bancă.
Citește și: Cine este de fapt femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Puțini cunosc acest detaliu uimitor
De-a lungul secolelor, bancnotele și-au schimbat continuu forma și grafica, astfel că pe măsură ce banul de hârtie este mai vechi, acesta poate valora o întreagă avere.
Există însă și banconte puse recent în circulație, dar retrase în cele din urmă, care pot reprezenta o adevărată comoară. Și în România găsim astfel de exemplare.
Unul dintre ele a fost scos la vânzare pe OLX cu nu mai puțin de 100.000 de lei. Și nu este vorba de vreo bancnotă emisă în ediție limitată, ci despre cea de 5.000 de lei cu chipul lui Lucian Blaga tipărit pe ea.
Este practic o banală bancnotă apărută în anii de după Revoluție. Dar ce o face atât de specilală încât proprietarul să ceară o sumă atât de mare?
Ei bine, acest bilet de bancă tipărit în 1998 face parte din seria P#107b și nu a fost niciodată pus în circulație, potrivit playtech.ro. Mai exact, proprietarul spune că bancnota este nou-nouță și că nu are nicio urmă de ”uzură fizică”.
Deși suma este una extrem de mare (aproximtiv 20.000 de euro), proprietarul speră să primească acești bani. Dacă știi că și tu ai în casă, uitat prin vreo carte, sau de ce nu, păstrată în colecția de bancnote, un astfel de exemplar, analizează-l cu atenție, întrucât s-ar putea să te îmbogățească peste noapte.
Bancnotele au apărut ca urmarea a îngreunării procesului comercial. Mai exact utilizarea banilor din metal ridicau probleme în cazul produselor scumpe deoarece acestea necesitau un volum uriaș de monede. În plus, acestea erau și o țintă pentru hoți în timpul transportării.
Citește și: Cea mai folosită bancnotă din România. Sigur nu te așteptai
Astfel, oamenii s-au gâdit la un mod de plată mai simplu și mult mai puțin riscant și așa au apărut banii de hârtie.
Chiar dacă cei care au inventat bancnotele au fost chinezii, primii bani tipăriți de către stat au fost emiși de guvernele coloniale din partea de nord a Americii.
Sistemul de plată cu bani de hârtie era foarte simplu. Bancherii sau aurarii păstrau monedele în locuri sigure și eliberau niște chitanțe pe care era indicată suma totală de bani. Odată cu trecerea timpului, aceste hârtii au început să fie folosite ca mijloace de plată, iar folosirea lor dus la apariția bancnotelor pe care le știm cu toții astăzi.